Търговията със забранени в България препарати за растителна защита продължава

...
Търговията със забранени в България препарати за растителна защита продължава
Коментари Харесай

Вихри се търговия със забранени турски химикали в интернет

Търговията със неразрешени в България препарати за растителна отбрана продължава да се върти на бързи обороти. И то безочливо, демонстративно, без боязън от наказания. Ако до неотдавна контрабандата се извършваше скрито, в този момент се обявява обществено в обществените мрежи, с зов към фермерите да купуват евтини химикали. 

  

„ Днес влизам в българска агроаптека, за " Моспилан ", 1 кг, ми желаят 245 лева??? Предлагам турски " Моспилан " на доста по-високо качество и на под половината цена!!! Това написа във фейсбук страницата „ Растителна отбрана “ и за доказателство е приложена фотография на продукта. Пак там в идващ пост се чете: „ Предлагам препарати за растителна отбрана, импорт от Турция! Разполагаме с всички типове хербициди, фунгициди и инсектициди с най- високо качество и на ТОП ЦЕНА!!! Гранд Стар, Ридомил Голд, Скор, Моспилан, Конфидор Енерджи и доста други... “. 

Тези препарати са разрешени за продажба в Европейски Съюз, само че щом са създадени в трети страни (в случая в Турция), те влизат в забранителен режим. Освен това онлайн търговията с препарати за растителна отбрана към момента не е контролирана в България. Според Закона за отбрана на растенията продажбите се правят във физически хранилища и агроаптеки. Преди това е належащо позволение и регистрация (изискваща купища бумащина) в съответната регионална дирекция по сигурност на храните, където ще се прави търговията.  В същия закон не е упоменато, че е неразрешена онлайн търговията с разрешени препарати за растителна отбрана. Именно тази малка врата дава картбланш и на постоянни търговци да правят онлайн продажба на разрешени препарати. На този стадий обаче БАБХ няма по какъв начин да упражнява надзор върху виртуалната търговия. Контролът е само граничен, само че не постоянно ефикасен.

„ Марица “ нееднократно е алармирала за хванати контрабандни препарати на ГККП Капитан Андреево. Точно преди година бе кръстосан канал, работил година, а по време на акцията бяха арестувани 18 тона пестициди. Последният удар на митничарите бе при започване на предишния месец, когато бяха открити 2,2 тона незаконни препарати за растителна отбрана

Ментета химикали, които се внасят незаконно у нас, също не са малко. Ментетата, както и тези, които за неразрешени в Европейски Съюз, най-често влизат от Турция и Гърция, а до неотдавна - от Русия и Украйна. Нелегалните копия са без етикет или със стикер, който не дава отговор на условията на Закона за отбрана на растенията. Засичани са също и препарати, които са излезли от приложимост, както и неразрешени за продажба в страните от Общността. Химикалите влизат у нас или под формата на дребни опаковки, подготвени за продажба, или огромни колета от 5 до 100 тона, които се препакетират и продават.

Имаше концепция производството и разпространяването на неразрешени и подправени артикули за растителна отбрана да се криминализира в България. Драстичната мярка бе заложена в измененията на Наказателния кодекс, само че всичко остана в областта на положителните планове. Предишният министър на земеделието Иван Иванов направи втори опит да криминализира вноса на неразрешени пестициди, откакто през 2021 година предлагането на предшественичката му Десислава Танева потъна в архивите. Иванов имаше подготвеност да внесе повторно в Народното събрание законодателното предложение, само че не получи нужното мнение от Министерството на правораздаването.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР