Търговията със стоки, различни от суров петрол, между Иран и

...
Търговията със стоки, различни от суров петрол, между Иран и
Коментари Харесай

Търговията на Иран със страните от БРИКС процъфтява

Търговията със артикули, разнообразни от недопечен нефт, сред Иран и страните от БРИКС се е нараснала през предходната година, сочат последните данни, оповестени от митническата работа на страната.

Търговията на Техеран с Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка възлиза на близо 48 млн. тона на стойност над 38 милиарда $ през фискалната 2022-2023 година, което съставлява 14% нарастване в стойностно изражение. Фискалната година в Иран стартира на 21 март и завършва на 20 март идната година, като съответствува с персийската календарна година.

Китай остава главният търговски сътрудник на Иран измежду страните от БРИКС, като търговията доближава 35,5 млн. тона на стойност над 30 милиарда $ (ръст от 37,41%). Индия е на второ място с растеж на търговията от близо 47%, а Русия е на трето място (ръст от 3,59%). Търговията с Бразилия е намаляла както във връзка с тежестта, по този начин и във връзка с цената. Южна Африка е главният търговски сътрудник на Иран на африканския континент, като двустранната търговия е повишена с над 23%, съгласно данни, обявени от основания в Техеран вестник Financial Tribune.

Увеличението на търговията идва макар акцията за наказания " Максимален напън ", оповестена от Съединени американски щати през 2018 година по отношение на нуклеарната стратегия на Техеран. Съединени американски щати също по този начин упорстват за конфискуване на повече ирански кораби, пренасящи недопечен нефт, с цел да попречат на увеличението на продажбите на нефт на страната.

Миналата година Иран подаде молба за присъединение към БРИКС, а повече от дузина други страни показаха интерес да станат част от икономическия съюз. Блокът работи по създаването на нова валута, с цел да спре да употребява щатския $ в търговията. Сделките се уреждат и в националните валути на страните, които търгуват. Според скорошен отчет на Блумбърг през идващите пет години БРИКС ще надмине по стопански напредък Г-7 - блока на развитите стопански системи.

Това се случва, откакто западните наказания дейно отрязаха Русия, основен член на блока, от западната финансова система и пазари и направиха на практика невероятно за страната да урежда търговски съглашения в щатски долари и евро.

Иран изнася главно недопечен нефт и природен газ, които съставляват над 80 % от приходите на страната от експорт. Сред другите експортни артикули са пластмаси, химикали, желязо и плодове. Вносните артикули включват машини, зърнени култури, електрическо и електронно съоръжение и фармацевтични артикули.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР