Търговията на биткойн през последните няколко месеца може да бъде

...
Търговията на биткойн през последните няколко месеца може да бъде
Коментари Харесай

Биткойнът може да е следващият GameStop

Търговията на биткойн през последните няколко месеца може да бъде разказана единствено с една дума – волатилна. Само в петък цената на криптовалутата скочи за малко с 20%, откакто създателят и основен изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск добави в профила си в Twitter хаштага  #bitcoin, с което провокира спекулации, че е вложил в най-популярната криптовалутa.

Макар че цифровата монета бързо изтри този неочакван растеж, има явни паралели сред внезапните покачвания на цената на биткойна и GameStop манията, която господства полемиките към финансовия пазар през последните дни, Пише Макензи Сигалос за Си Ен Би Си.

Битката сред шортиращите продавачи от хедж фондовете и вложителите на дребно, които използваха форума WallStreetBets в обществената мрежа Reddit, с цел да обединят напъните си и да изстрелят акциите на няколко „ до луната “, е знак за това какво крие бъдещето за най-голямата криптовалута.

Късите позиции против Биткойн

Данните на компанията за крипто вести и разбори The Block демонстрират, че хедж фондовете имат къси позиции (очакват цената да поевтинее) против биткойна за над 1 милиарда $. Тези къси позиции се усилиха доста от октомври предходната година, когато стартира ралито на биткойна. Междувременно самостоятелните вложители не престават да купуват биткойн, както и други криптовалути, с вярата, че цената им ще нарасне. Звучи ли ви познато?

Борсовите брокери, в това число и Robinhood, в петък вкараха ограничавания върху търговията с акции като GameStop. Малко хора обаче обърнаха внимание на обстоятелството, че търговията с криптовалути също бе лимитирана.

Крипто фундаменти

За разлика от продавача на видео игри GameStop, който затваряше стотици магазини още преди преди пандемията от COVID-19 да докара до огромни блокади, анализаторите считат, че основите, на които лежи ралито на биткойна, са доста по-стабилни.

Анализатори от JPMorgan считат, че цената на биткойна може да доближи 146 хиляди $, до момента в който водачът на CitiFXTechnicals предвижда, че криптовалутата може да нарастне до 318 хиляди $ до декември.

Основната разлика в ралито на биткойна през 2020 година по отношение на това от 2017 година, е ползата на институционалните вложители, който дава легитимност на цифровата монета и оказва помощ за подобряването на нейната известност.

„ През 2020 година в криптопазара навлязоха хора от застрахователни компании, и хедж фондове и мениджъри на активи. “, разяснява Майкъл Букела от BlockTower Capital. Нарастващият интерес от главните финансови играчи освен промени имиджа на биткойна, само че докара и до дефицит на валутата.

Недостиг на биткойн

„ Има огромна група от институции с голяма финансова база, които са пренасочват към този пазар. Ако помислите за модела на търсене и предложение на дадена стока, кривата на предлагането понижава с времето на процедура до нулата, а търсенето нараства експоненциално “, споделя Букела.

Биткойнът, сходно на другите критповалути, е построен към правилото на лимитираното предложение. Още от първия ден на основаването на валутата беше ясно, че в света в никакъв случай няма да има повече от 21 млн. биткойна. До момента са „ изкопани “ към 18,6 млн.

„ Има огромно търсене и незадоволително предложение, с цел да могат всички финансови институции да имат личен запас, с които да обслужват клиентите си “, споделя Макензи Слоутър от Black Women Blockchain Council.

Биткойн против GameStop

В основата на сагата към GameStop е група дневните търговци от Reddit, част от които са стимулирани от желанието си да натрият носовете на късите продавачи от Уолстрийт. Те координираха напъните си онлайн, с цел да покачат цената на GameStop, знаейки, че това ще коства скъпо на хедж фондовете.

Същият яд във връзка с метода, по които вложителите печелят от фондовите пазари, изигра роля и за повишаването на биткойна. Голяма част от цената на криптовалутата произтича от обстоятелството, че тя не е обвързана с нито едно държавно управление или друга валута.

Иначе казано, вложението в биткойн се приема за вложение на средства в технология и валута, която един ден може да размени актуалната финансова система. Това несъмнено не е нещо, което вложителите на дребно, търсещи метод за унищожаване на институционалните вложители от уравнението, ще подценен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР