Търговията между петте държави от БРИКС е отбелязала забележителен ръст

...
Търговията между петте държави от БРИКС е отбелязала забележителен ръст
Коментари Харесай

БРИКС: Търговията между държавите-членки скочи с невероятните 56%

Търговията сред петте страни от БРИКС е отбелязала незабравим растеж от 56% през последните пет години, като съгласно наличните данни е достигнала почти $422 милиарда.

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, съществуващите членове на алианса БРИКС, са сключили интернационалните търговски съглашения на стойност $422 милиарда от 2017 година до 2022 година Тези страни са се утвърдили като значими търговски сътрудници, притежавайки богати естествени запаси и селскостопански артикули, като се изключи Русия, която способства най-вече посредством експорт на недопечен нефт за други разрастващи се страни.

Ескалацията на търговията през интервала от 2017 година до 2022 година може да се преглежда като нормална наклонност в международната търговия. През 2023 година обаче се чака забележителна смяна, защото алиансът БРИКС се стреми да понижи зависимостта си от щатския $. С възходящото търсене на търговия сред страните – членки на БРИКС, вероятността за осъществяване на транзакции в локални валути, а не в щатски долари, става все по-изразена.

Това развиване съставлява евентуално предизвикателство за преобладаващата роля на щатския $, защото БРИКС обмисля да прави всички търговски транзакции в съответните локални валути. Перспективата за трансгранични транзакции на стойност $400 милиарда, деноминирани в локални валути, може да окаже забележителен напън върху стопанската система на Съединени американски щати.

Подобна смяна може да има далечни последствия, като евентуално повлияе на динамичността на търсенето и предлагането на щатския $ на интернационалните пазари. Намаляването на търсенето на щатския $ би могло да докара до стопански провокации, евентуално до инфлационен напън и внезапно повишаване на цените в Съединени американски щати, което ще ускори риска от хиперинфлация.

В резюме, траекторията на щатския $ се намира в основен миг, защото БРИКС се стреми да заеме по-значима роля в международната стопанска система. Ако през 2024 година БРИКС разгласи прекосяването към локални валути за транзакции, преобладаващата роля на щатския $ евентуално ще претърпи еволюционен спад.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР