Търговията и въпросите на семейството са поверени на жениНовото правителство

...
Търговията и въпросите на семейството са поверени на жениНовото правителство
Коментари Харесай

Зетят на Ердоган пое финансите на Турция

Търговията и въпросите на фамилията са поверени на дами


Новото държавно управление на Турция има 16 министри, единствено трима от досегашните министри ще запазят постовете си, а един от основните ресори – финансите, е поверен на президентския шурей. Това стана ясно късно в понеделник, когато Реджеп Ердоган разгласи състава на новия кабинет на страната.

В него към този момент няма да има министър председател според новата президентска система, утвърдена на референдума м.г. и влезнала в действие след клетвата на Ердоган в понеделник.

Ердоган ще има единствено един вицепрезидент (също нововъведена позиция) и това е Фуад Октай, някогашен консултант в кабинета на министър-председателя.

Само трима от досегашните министри резервират постовете си – на външните работи Мевлют Чавушоглу, на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и на правораздаването Абдюлхамит Гюл.

Също трима остават отвън държавното управление. Това са някогашният вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, на стопанската система Нихат Зейбекчи и на превоза Лютфи Елван.

Нов финансов министър е Берат Албайрак – брачен партньор на най-голямата щерка на Ердоган и доскорошен министър на енергетиката. Този сектор поема Фатих Дьонмез.

В новото държавно управление има седем министерства по-малко, в сравнение с до момента, главно поради закриване и обединение на ведомства. Такова ново мегаминистерство ще е това на труда, обществената сигурност и въпросите на фамилията, което ще бъде управлявано от жена – Зехра Зюмрют Селчук. В кабинета ще има още една жена министър – на стопанската система Рухсар Пекджан.

Досегашният началник на Генщаба Хулуси Акар е назначен за министър на защитата. А досегашният министър председател Бинали Йълдъръм е препоръчан за началник на Народното събрание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР