Търговищкият окръжен съд остави без уважение молбата и потвърди мярка

...
Търговищкият окръжен съд остави без уважение молбата и потвърди мярка
Коментари Харесай

Без промяна на мярката задържане под стража на мъжа, убил сестра си в Омуртаг

Търговищкият областен съд остави без почитание молбата и удостовери мярка за неотклонение " Задържане под стража " на Б. М. от с. Станец, общ. Омуртаг. 67-годишният мъж е притеглен от Окръжна прокуратура - Търговище като обвинен за ликвидиране - закононарушение по член 116, алинея 1, т. 11, предложение първо от Наказателен кодекс, за това, че на 07.09.2023 година в гр. Омуртаг съзнателно е умъртвил 61-годишната Р. А. от гр. Омуртаг, като действието е осъществено по хулигански подбуди, оповестиха от съда.

Припомняме, че обвиненият и неговата сестра се скарали в центъра на гр. Омуртаг. Двамата спорили известно време, след което пред очите на голям брой жители, мъжът я намушкал с нож. В разследване от това тя умряла.

Предвиденото наказване, за което Б. М. е упрекнат, е " Лишаване от независимост " от 15 до 20 години, " Доживотен затвор " или " Доживотен затвор без подмяна ". Съобразявайки това, както и че са налице предпоставките по член 63, алинея 2, т. 3 от Наказателно-процесуален кодекс, а точно съществува действителна заплаха, както да извърши закононарушение, по този начин и да се укрие, съдът на 8 септември т. година постанови най-тежката мярка за неотклонение " Задържане под стража ".

Претендирайки че доверителят му е със мощно влошено здравословно положение, отбраната изиска по-лека мярка – " Домашен арест " или " Парична гаранция ".

Днес ОСТ остави без почитание молбата за изменение и удостовери мярка за неотклонение " Задържане под стража " вземайки поради, че заплахата обвинения да извърши закононарушение и да се укрие, не е отпаднала. Съдът взе под внимание и правосъдното му минало – осъждан е два пъти, както и обстоятелството, че актуалното закононарушение е " тежко " по смисъла на чл.93, т. 7 от Наказателен кодекс - закононарушение, за което по закона е планувано наказване отнемане от независимост повече от 5 години, пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна.

Определението на Окръжен съд – Търговище предстои на обжалване и митинг в тридневен период пред Апелативен съд - Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР