Търговище, Благоевград, Плевен, Монтана и Варна са първенци по рисков

...
Търговище, Благоевград, Плевен, Монтана и Варна са първенци по рисков
Коментари Харесай

Най-съмнителен вот на 2 април в Търговище, Благоевград, Плевен, Монтана и Варна

Търговище, Благоевград, Плевен, Монтана и Варна са първенци по рисков избор на последните парламентарни избори.

Многомандатните изборни региони (МИР) Търговище, Благоевград, Плевен, Монтана и Варна водят по резултати в рискови секции на последните парламентарни избори съгласно (АКФ), направен от политолога Марио Русинов от АКФ и Никола Тулечки от съдружие " Данни за положително ".

Изследват се 1738 секции, избрани от специалистите на АКФ като стабилно рискови след статистически разбор на резултатите от всички избори в интервала 2013 - 2021. Изследването демонстрира и кои са новите секции в риск.
 Снимка 615171
Източник:

Отчита се растеж на интензивността в секциите с стабилно рисково държание по отношение на изборите от октомври 2022. От 212 хиляди гласувалите в тях се учеличават до 218 хиляди. Общата интензивност в рискови секции в интервала от юли 2021 досега обаче трайно спада, спрямо изборите от 2017 и април 2021 година

" Резултатите от тези избори могат да се поясняват като понижен интерес на политическите играчи да употребяват механизмите на платен избор в променливата политическа конюнктура и на фона на идните локални избори. Последните са основни за обезпечаването на клиентела и непоклатимост в резултатите за парламент ", разяснява Марио Русинов.

Анализът стига и до извод, е че интензивността в рисковите секции е асиметрична. В секциите с внезапни промени в желанията на гласоподавателите към една или друга партия, където е по-вероятно да става дума за класическо пазаруване на гласове, интензивността на последните избори е била ниска. В секциите с различен вид рисков избор, при който резултатите на спечелилия са извънредно по-високи по отношение на останалите секции в същата община, пък интензивността се резервира на приблизително или по-високо от общинското равнище. Според създателите на проучването тази асиметрия може да се изясни с действието на разнообразни форми на следен избор, при които съществуването на финансов запас не е водещо.
 Сдружение регистрира разминаване в преференции и доста невалидни бюлетини на вота
Сдружение регистрира разминаване в преференции и доста невалидни бюлетини на вота

Машинното гласоподаване победило, а видеонаблюдението не се оказало на вятъра

Най-сериозотчира следи в МИР Търговище, където са съсредоточени 8.01% от рисковите гласове в страната, следван от МИР Благоевград (7.75%), МИР Плевен (6.17%), МИР Монтана (5.97%) и МИР Варна (5.67%).

В някои региони като Пловдив, Пазарджик и Видин е записано осезаемо нарастване на рисковите гласове на октомврийските избори от 2022 година, като в този момент там се резервира или повишава в допълнение към този момент нарасналата интензивност.

Особено съществени проблеми на изборите на 2 април т.г. от АКФ виждат в общините Омуртаг, където 79.34% от всички дали своят вот са дали своят вот в секции в риск, както и в общините Якимово (40.90%), Завет (39.48%), Бойчиновци (38.93%), Вълчедръм (33.97%) и Якоруда (33.54%). Анализът регистрира и струпване на рискови секции в Северна България.
 Крум Зарков: Служебният кабинет съумял да организира почтени избори макар хартията
Крум Зарков: Служебният кабинет съумял да организира почтени избори макар хартията

Зарков не спести коментар и по вътрешнопартийните тематики

От АКФ показват и къде се рисковите гласове в страната. Според проучването на последните избори най-вече гласове в риск още веднъж получава Движението за права и свободи - 82 449 гласа или с към 6 хиляди гласа по-малко по отношение на октомври 2022. Това са 37.85% от гласове в риск в страната.

ГЕРБ-СДС отбелязва растеж с над 5 хиляди гласа в рисковите секции по отношение на октомври 2022, получавайки 54 000 гласа или 24.83% от гласовете в риск.

Коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " получава 10.39% от гласовете в риск или 22 635 гласа. Този резултат е сравним с каузи на предходните избори на " Демократична България - Обединение " ( " Да, България ", ДСБ, " Зелено придвижване " ) - 2.89% и " Продължаваме промяната " - 9.3%.

За Българска социалистическа партия се регистрират 18 269 от подадените гласове в риск или 8.22% от всички гласове в риск. Това е нарастване от към 1200 гласа по отношение на октомври 2022.
 Видеонаблюдението не осветлило най-тъмните избори в скорошната ни история
Видеонаблюдението не осветлило най-тъмните избори в скорошната ни история

Никой не може да каже какъв брой души са дали своят вот на 2 април, считат от Обществения съвет към ЦИК

Политическа партия " Възраждане " получава 4.02% или 13 217 гласа в риск на изборите през април 2023, при 9128 гласа през октомври 2022 (близо 30% растеж в рисковите секции). " Трябва да се означи, че това се случва на фона на 40% нарастване на резултатите на " Възраждане " в страната и в този смисъл, подобряването на резултатите им наподобява органично ", изясняват създателите на разбора.

Политическа партия " Български напредък " получава 4588 гласа или 2.11% от гласовете в секциите с стабилно рисково държание.

За Политическа партия " ИТН " се регистрират 3964 гласа в такива секции през април 2023 или 1.82%, спрямо 4166 през октомври 2022 година

В 167 секции пък е записана извънредно огромна централизация на преференции - над 85% от всички подадени гласове за дадена политическа мощ се насочват като преференциален избор към съответен неин претендент. По този знак за рисков избор се разпознават общо 14 991 преференции. За следващ път по този индикатор води община Симитли. Отклонения са установени в общините Якоруда и общините Раковски и Любимец.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР