Търгове с петролни фючърси в юани започнаха от днес, 26

...
Търгове с петролни фючърси в юани започнаха от днес, 26
Коментари Харесай

Китай започва борсова търговия на петрол в юани

Търгове с петролни фючърси в юани започнаха от през днешния ден, 26 март, на Шанхайската интернационална енергийна борса (INE) - дъщерна компания на Шанхайската фючърсна борса (SHFE), съобщи БГНЕС.

Церемонията при започване на търговията беше в деловия регион Пудун. Обемът на първия контракт ще бъде хиляда барела. Минималната стъпка е 0,1 юана на барел. Доставките ще се реализират от пристанищата на Оман, Катар, Йемен, Ирак (Басра) и Източен Китай. По-нататък описът с пристанищата може да бъде поправен съгласно пазарните условия.

Петролът ще се намира в седем складове, ситуирани в крайбрежните региони на китайските провинции Чжецзян, Шандун, Гуандун и Ляонин, както и в дълбоководното пристанище на Шанхай. Чуждестранни вложители ще могат за вземат участие с валута по курса на Китайската валутна борса в деня на провеждането на търговете.

Според наблюдаващи фючърсът е нужен на Китай като максимален вносител на петрол в света, с цел да управлява ценообразуването на енергоносителя. В момента Китай е на второ място по размер на ползване на нефт. През 2017 година страната е употребила 610 милиона тона. Зависимостта на Китай от покупки на нефт в чужбина доближава предходната година 70%. през 2017 година страната внася 420 милиона тона от " черното злато ".

Най-големите референтни показатели в този момент са WTI, който се търгува на Нюйоркската фондова борса и " Брент " (Brent), който се употребява на Лондонската борса.

Първите опити на Китай да откри търговията с петролни фючърси на вътрешния пазар са от 1993 година, само че година по-късно са прекъснати поради високата волатилност на цените.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР