Тапите по автомагистрала Струма“ в посока от и до Гърция,

...
Тапите по автомагистрала Струма“ в посока от и до Гърция,
Коментари Харесай

Край на задръстванията от Банско до София: Махат тапите за Гърция до Коледа

Тапите по автомагистрала „ Струма “ в посока от и до Гърция, в които хиляди водачи висят всеки уикенд, ще свършат по Коледа.

Тогава се чака да е готово укрепването на свлачището край Благоевград, поради което подготвен сектор от аутобана, в това число и най-дългия тунел у нас „ Железница “, стоят неизползвани. Тунелът е подготвен от две години дружно с няколкокилометров сектор път, само че достъпът до него продължава да е миниран от свлачището, написа " Телеграф ".

Укрепване

Методиката за справяне със свлачището е платното в посока Гърция да бъде отчасти покрито със защитна структура, която да пази пътя от земните маси. След дълги разногласия кой е най-хубавият метод автомагистралата да бъде предпазена, е решено това да се случи посредством бетонна стена и спомагателен тунел с дължина от към 300 м, в който ще мине платното за Гърция. Платното в посока София пък ще бъде единствено укрепено в основата си. Това обаче ще се случи едвам след завършването на минитунела, защото за построяването му сега е належащо използването и на това платно.

Свлачището се намира от северната страна на тунел Железница.

 Свлачището се намира от северната страна на тунел Железница.

Планове

Това е и повода да отпадне проектът платното за София да бъде пуснато първо и по този начин единствено трафикът за Гърция да остане по остарелия първокачествен път I-1. „ Пускане на платното за София ще направи работата по построяването на тунела в платното за Гърция доста по-трудна и надлежно ще докара до закъснение на строителните действия поради сложния достъп и нуждата да се обезпечи сигурността на придвижването в прилежащото платно “, обясниха за „ Телеграф “ източници от строителния контрол на обекта. Според осведомени с хода на строителните работи задачата е всичко да е готово до края на ноември, само че по-вероятната дата е към 20 декември.

Отпушване

Пускането на сектора обаче няма да реши всички проблеми по трасето за Гърция. Причината е, че към момента незапочнат остава секторът от Симитли до Кресна. За тази права към момента текат полемики по кой от трите метода би трябвало да мине автомагистралата – първи - през един дълъг тунел, втори – открит прийом по западните скатове на Пирин, и трети - разграничено на две с оставане на потока в посока Гърция в Кресненското дефиле и създаване на едно платно в посока София по западните скатове на планината.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР