Таня Глухчева, ПекинЧе отношенията с братята македонци не са в

...
Таня Глухчева, ПекинЧе отношенията с братята македонци не са в
Коментари Харесай

Омраза по македонски

Таня Глухчева, Пекин
Че връзките с братята македонци не са в най-хубавата си фаза е неоспорим факт. Но кому е нужно тези дрязги да се придвижват на международната политическа сцена? Достатъчно ни е, че Европейски Съюз е наясно с тях. 
Малко е необичайно, когато човек отиде в Китай и напълно инцидентно научава по какъв начин от Македонското посолство упорстват техен жител никога да не бъде изпращан в българска група или пък, че не е желателно наличието на нашенци на техни събития. 
При покана в Китайската медийна група, където всички публицисти от Централна и Източна Европа бяха ориентирани към съответния отдел, където се приказва езика им, за македонеца нямаше " хазаин ". Логично би било да го изпратят в отдел " България " или " Сърбия ", в най-лошия случай, само че като компромисен вид беше избран в отдел " Албания ".
Друг очевиден случай е в Университета за непознати езици, където от 1960 година има компетентност " Българска лингвистика ". И освен там, а в още 2-3 университета единствено в Пекин. Но от ведомството на РСМ се обадили да се сътвори компетентност " Македонистика ". Но преподаватели от кое място?! За завеждащ отдела от ВУЗ-а назначили учител с дълготраен опит, приключил... " Българистика ". Излишно е да се загатва, че въпросният преподавател не е канен на нито едно събитие, проведено от посолството.
А дребното македонци, които съумяват да дойдат в Китай идват с концепцията да популяризират лъжеисторията си, в която (поне привидно) сляпо имат вяра. 
" Ние сме наследници на Александър Македонски и както той преди епохи сплоти Европа и Азия, по този начин и ние през днешния ден ще го създадем. районен съд Македония и Китай дружно ще спасят света! " На което ерудирани професори от разнообразни университети дават отговор: " Първо си решете проблемите с историята, след това мислете за бъдещето! " Или: " Не наричайте писмеността " съветска ", в случай че не са били българите през днешния ден нямаше да я има кирилицата, за какво не прочетете няколко книги?! "
Факт е, че сходни изявления единствено ще налеят в допълнение масло в огъня, ще разпалят омразата, само че има ли накъде още, откакто артистът, протегнал ръка на културния ни център е разгласен за народен воин, а и както сподели един македонец неотдавна: " Ние не ви ненавиждаме, просто не можем да ви гледаме! " >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР