Таня Димитрова от Ситуационния център в МВнР потвърди, че при

...
Таня Димитрова от Ситуационния център в МВнР потвърди, че при
Коментари Харесай

Моряците от „Руен“, които бяха три месеца в плен на пирати, се връщат след 15 дни

Таня Димитрова от Ситуационния център в Министерство на външните работи удостовери, че при интервенцията на индийските Военноморски сили е имало заплаха за живота на сънародниците ни

Всички българи от екипажа на кораба „ Руен “, които бяха три месеца в плен на сомалийските пирати, са в доста положително здраве с помощта на военноморските индийски сили, които съумяха да извършат сполучлива интервенция на 16 март. Това сподели в изявление за „ Тази заран “ по бТВ директорката на Ситуационния център в Министерството на външните работи Таня Димитрова.

Тя разкри, че моряците ни са на кораба и с 10 индивида защита и пътуват към Оман, където ще продължи следствието от страна на Интерпол. „ След това с военноморски транспортен съд ще отпътуват към Индия. Там ще завършат последните проверяващи дейности и българските моряци чакам след 15 дни да се завърнат в родината ни “, съобщи Димитрова. 

„ Поддържаме непрекъсната връзка с притежателите на кораба, които пък са в непрекъсната връзка с моряците и точно от тях разбираме по какъв начин се усещат хората от екипажа. Те са в положително здраве “, твърди тя. 

Въпреки че сомалийските пирати първи откриха огън, интервенцията приключи сполучливо, сподели тя, откакто водещият Златимир Йочев я пита дали е имало заплаха за живота на пленените българи на борда на отвлечения транспортен съд. 

Същият индийски транспортен съд, който на 17 декември освободи старши-помощник капитана, организира и интервенцията на 16 март, посочи Таня Димитрова.  

Корабът „ Руен “ бе похитен на 14 декември 2023 година Първоначално на борда му имаше 8 българи, само че един от тях беше освободен, тъй като бе ранен. Той е в България от 22 декември и е добре, сподели още шефката на Ситуационния център в Министерство на външните работи. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР