Танцьорка в чужбина съди НОИ да я признае за балерина,

...
Танцьорка в чужбина съди НОИ да я признае за балерина,
Коментари Харесай

Танцьорка в чужбина съди НОИ, иска пенсия на балерина

Танцьорка в чужбина съди Национален осигурителен институт да я признае за балерина, с цел да може да се пенсионира. Трудът на хората, занимаващи се с балетно изкуство, се води първа категория и те се пенсионират по-рано.

Жената има стаж и като акробатка и води борба и за него, като този път задачата е той да бъде приет като труд второкласен. На първа инстанция Пловдивският административен съд отхвърля претенциите като неоснователни, само че тя има алтернатива да апелира пред Върховен административен съд.

Жената подала заявление за пенсиониране в Национален осигурителен институт на 4 януари 2016-а, когато била на възраст 54 години, 4 месеца и 8 дни. При това състояние би могла да се пенсионира, в случай че има 25 години стаж като балерина. По документи обаче това не се водело по този начин и от осигурителния институт я отрязали. Тогава дамата потърсила правата си в съда и поискала времето от 1 януари 1989-а до 30 юни 1994 година, в което е работила като танцьорка в чужбина, да бъде прието като интервал с полаган първа категория труд. Нужните документи обаче не са били показани, а и назначената по делото експертиза потвърждава, че даже да бъде направеното желаното преизчисление, дамата отново не би събрала нужния брой точки. Същото важи и за двете години стаж като акробатка в края на 80-те.

Така съдът смята, че отводът на Национален осигурителен институт е верен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР