Танцов състав за автентични хора ще представи област Монтана в

...
Танцов състав за автентични хора ще представи област Монтана в
Коментари Харесай

Танцов ансамбъл за автентични хора от Липен в борба за Живи човешки съкровища

Танцов състав за достоверни хора ще показа област Монтана в националния стадий по попълване на системата „ Живи човешки съкровища “ на ЮНЕСКО.
Поддържането на системата цели запазване на значими за България и нейната просвета познания, действия и умения на общности, групи и обособени лица, тяхното предаване на идващите генерации, както и да обезпечи тяхната видимост посредством обществено самопризнание на национално и интернационално ниво.
На регионалния стадий от подбора се състезаваха две читалища с името „ Пробуда ” от района – в Крапчене и Липен. Комисия с ръководител Анна Щърбанова от Българска академия на науките и членове Деница Шивачева - специалист от РЕКИЦ „ Читалища “ – Монтана, доцент доктор Ваня Иванова Георгиева – шеф на РИМ – Монтана и Мариела Николова - старши специалист в община Монтана обаче взеха решение региона да бъде показана от танцов състав за достоверни хора с началник Цецка Иванова от читалището в Липен. 
Селектираните от регионалните комисии кандидатури ще бъдат прегледани от национална комисия и някой от тях ще бъдат вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР