Танковете все още остават едно от най-добрите средства за водене

...
Танковете все още остават едно от най-добрите средства за водене
Коментари Харесай

Най-модерните танкове в света

Танковете към момента остават едно от най-хубавите средства за водене на война. Тяхната ударна мощност и мощ не може да се пренебрегне. А развиването на технологиите им разрешава да бъдат още по-ефективни.

Мнозина биха споделили, че в нашето съвремие е задоволително врагът да се обсипе с ракети и бомби от кораби и самолети. Но това не е по този начин. Все още не може без танкове. При всяка една война е нужно войската да влезе “на терен ”, с цел да разчисти мястото от врага, както и от заложените мини. А това е невероятно без потребление на тежка бронирана техника.

И за това в тази публикация ще изброим десетте най-хубави и съвременни танкове. Възможно е да има и пропуски, само че въпреки всичко в една ранглиста не може да попаднат всички.

T-14 Armata

Безспорно, преди всичко е съветският T-14 Armata. Екипажът на танка се състои от 3-ма души, които се намират в специфична бронирана капсула. По този метод те са оптимално предпазени. Освен това, танкът има и ненаселен купол. Модулната платформа на танка може да се употребява и при друга техника – примерно бронетранспортьори.

Оръдието е гладкоцевно, 125 мм, само че има опция да се инсталира и 152 мм оръдие, което ще може да пробива стомана с дебелина от 1 метър. T-14 Armata е първият танк в света, който има мощен АФАР радар, сходен на ПАК ФА. Предназначението на радара е да работи дружно с други системи за дейна отбрана и по този метод се обезпечава дейна отбрана от управляеми ракети и гранатомети. Бронята на танка е толкоз добра, че би трябвало да издържи директно попадение и удари от всички танкови снаряди съществуващи все още.

Друго главно преимущество на T-14 Armata е тежестта на танка – той е единствено 48 тона. Това го прави бърз и маневрен. Задвижва се от 12-цилиндров дизелов мотор с мощ от 1500 к.с. В избрани условия моторът може също да употребява 2000 к.с. Това разрешава на танка да развива скорост от 90 км/ч.

T-14 Armata ще бъде главният танк на Русия. Очаква се от него да бъдат създадени над 1 000 единици, които да останат на въоръжение до края на този век. Цената на един танк е 3,7 милиона $.

Leopard 2A7+

Едва ли се съмнявате, че след Русия, Германия ще е на второ място със своя Leopard 2A7+. Загубата на Втората международна война не трансформира обстоятелството, че немските танкове са едни от най-хубавите в света. Leopard 2A7+ е тъкмо подобен, а неговите усъвършенствания му разрешават да води бойни дейности в градска среда. Танкът има усъвършенствана ризница и може да издържи удари от РПГ. Тежи 70 тона и е въоръжен с гладкоцевно 120 мм оръдие. Екипажът на машината се състои от 4 индивида. “Сърцето ” на танка е V12 туин-турбо дизелов мотор с мощ от 1500 к.с. Максималната скорост, която може да развива е 72 км/ч.

Във войната в Сирия Турция употребява една от модификациите на този танк – Leopard 2A4 и има най-малко 12 унищожени машини от ракети Конкурс и Фагот. Въпреки, че Leopard 2A7+ към момента не е взел участие в бойни дейности, той има доста по-добра ризница и загубите не биха били толкоз огромни.

K2 Black Panther

В класацията следва този модел танк от Южна Корея. Той е екипиран с динамична и композитна ризница и също така разполага с дейна отбрана, която засича и унищожава летящи към него реактивни снаряди или ракети.

Теглото на танка е 60 тона, разполага със 120 мм гладкоцевно оръдие и 40 снаряда към него. Двигателят е 12-цилиндров дизелов елемент, с мощ от 1500 к.с., което му разрешава да развие скорост от 60 км/ч.

Altay

За изненада на мнозина, един от най-модерните танкове в света е турският Altay. Очаква се през идната година да влезе на въоръжение. Разработването на този танк е коствало на Турция над 1 милиард $ и в този развой те са обменяли технологии с Южна Корея.

Все още не се знаят детайлности за бронята на танка. Знае се единствено, че ще разчита на композитна ризница. Ще е въоръжен със 120 мм гладкоцевно оръдие, екипаж от 4 индивида и ще тежи 65 тона. Двигателят на танка ще е с мощ от 1800 к.с., и се планува оптималната му скорост да бъде 70 км/ч.

Саудитска Арабия, Пакистан, Азербайджан и Оман са показали интерес към танка, а също така, самата Турция възнамерява да закупи 1000 броя от него.

M1A2 Abrams SEPv3

Това е усъвършенствана версия на американски типичен танк, който се възнамерява да влезе в употреба от тази година. Помислено е за отбрана на танка от мини и заровени бомби, които постоянно се употребяват в Близкия изток. Освен това са снабдили бронята на танка и с плочи от обеднен уран. Тази концепция се е оказала толкоз ефикасна, че бронята на танка устоя директно попадение на американски снаряди с обеднен уран.

M1A2 Abrams SEPv3 е 65 тона, разполага с екипаж от 4 индивида и гладкоцевно 120 мм оръдие. Двигателят е с мощ от 1500 к.с., газотурбинен мотор. Може да работи с дизел, бензин, керосин. Двигателят е доста спокоен, само че минусът му е, че отделя доста топлота.

Във войната в Йемен Саудитска Арабия употребява по-стари модификации Abrams, които не са добре предпазени от РПГ-29 и зарад това  губи няколко танка.

Challenger 2

В класацията на най-хубавите танкове влиза и този английски танк. Това е един от най-добре бронираните танкове в света. За образец – Challenger 2 е взел присъединяване във войната в Ирак, като е бил изгубен единствено един – и то от другарски огън. Във войната се открило, че танкът с лекост понася 10 удара с РПГ, а е имало случаи, когато един танк е оживял след 70 удара с РПГ край Басра.

Този танк е изработен с такава форма, че е трудноуловим от радарите. Той е неповторим и с различен индикатор, с изключение на със своята ризница – при него са употребявали 120 мм нарезно оръдие. Танкът не разполага с автоматизирано зареждане и екипажът е от 4 индивида. За мощността дава отговор V12 26.6-литров дизелов мотор с 1200 к.с. и 4126 Нм въртящ миг, с което се реализира оптималната скорост от 60 км/ч. Тежи сред 75 и 80 тона.

Merkava Mk 4M Windbreaker

По наименованието се досещате, че този танк е дело на Израел. Освен с добра, надеждна ризница Merkava Mk 4M Windbreaker разполага и с дейна отбрана, която засича и унищожава летящи към него реактивни снаряди или ракети. Това е доста значимо за танка, тъй като старите танкове са били унищожавани от ракетите на Хисбула. В действителни бойни дейности се оказва, че той сполучливо прихваща и унищожава Корнет и РПГ-29. Освен това системата за дейна отбрана сподели и мястото от което е изстреляна ракетата, с цел да може тази заплаха да бъде бързо отстранена.

Технически индикатори на танка: малко над 65 тона, V12 дизелов мотор с мощ от 1500 к.с., скорост от 64 км/ч. 120 мм гладкоцевно оръдие и екипаж от 4 индивида. Вътрешността на този танк е просторна и е допустимо той дори да транспортира пасажери.

Arjun Mk II

В класацията влиза и един индийски танк. По-старите модели не са по този начин ефикасни, само че новият модел е усъвършенстван и има опция за изстрелване на ракети, а също по този начин разполага и с панорамен аспект. Той е с усъвършенствана акуратност и при тествания се открива, че доста превъзхожда съветския Т-90. Бронята на танка е усъвършенствана доста повече спрямо първото и второто потомство. А при създаването присъединяване са взели и израелците от Elbit.

Основното оръдие на танка е 120 мм, само че има и версии със 130 мм. Двигателят разполага с мощ от 1500 к.с. и е оборудван с въздушно окачване, което обезпечава повече комфорт на екипажа, който се състои от 4 индивида, тъй като липсва автоматизираното зареждане. Теглото му е към 70 тона, а въздушното окачване оскъпява поддръжката му. Плановете на индийската войска са да закупят 124 броя от Arjun Mk II.

AMX Leclerc

Това е главният военен танк на Франция, а на второ място по прилагане на този модел са Обединените Арабски Емирства. ОАЕ разполага в Йемен със 70 танка и не е изгубила нито един. По този индикатор френският танк превъзхожда американския M-1 Abrams. Въпреки това можем да отбележим, че са потърпевши 4 танка, като те са възобновени, а най-сериозният случай е, когато ракета Конкурс удря танка, в резултат на което лидерът му умира.

Този танк тежи към 56 тона и е със 120 мм гладкоцевно оръдие с автоматизирано зареждане и екипаж от 3 индивида. Благодарение на V8 дизелов мотор с 1500 к.с. се реализира оптималната скорост от 72 км/ч. Той разполага с ризница, която съчетава композитни и титаниеви детайли с динамична отбрана.

Oplot-M

Това е украински танк, само че би трябвало да отбележим, че в основата му е осъвремененият вид на съветския Т-80. Въоръжен е със 125 мм гладкоцевно оръдие и автоматизирано зареждане, а екипажът е от 3 индивида. Разполага с 40 снаряда. Украинците настояват, че динамичната отбрана на техния танк е по-добра от тази на Т-90. Двигателят е дизелов, 6-цилиндров, с 1200 к.с., с което се реализира скорост от 70 км/ч.

Кризата в украинската страна не подминава и военния бранш и производството на Oplot-M се движи с доста мудни темпове. Стигнало се е до там, че контрактуваната договорка от 49 танка с Тайланд не е изпълнена, а азиатската страна разполага единствено с 25 броя.

Несъмнено сме впечатлени от толкоз доста разрушителна мощност. Танковете стават все по-добри, все по-силни, разполагат с от ден на ден средства за нахлуване и отбрана. Армията на една страна не може без танкове. Остава единствено да се надяваме те все по-рядко да влизат в деяние. А за какво не и в никакъв случай да не се постанова да бъдат употребявани. Време е тази технология да бъде употребена за възстановяване живота на хората, а не за тяхното заличаване.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР