Танкер, за който се смята, че съдържа санкциониран ирански петрол, започва да се разтоварва близо до Тексас въпреки заплахите от Техеран

...
ДУБАЙ, Обединени арабски емирства (АП) — Американски петролен танкер, за
Коментари Харесай

ДУБАЙ, Обединени арабски емирства (АП) — Американски петролен танкер, за който отдавна се подозира, че превозва санкциониран ирански суров петрол, започна да разтоварва товара си близо до Тексас късно в събота, показаха данни от проследяването, въпреки че Техеран заплаши да атакува корабите в Персийския залив над него.

Съдбата на товара на борда на Suez Rajan е затънала в по-широкото напрежение между САЩ и Ислямската република, дори когато Техеран и Вашингтон работят за търговия на милиарди долари със замразени ирански активи в Южна Корея за освобождаването на петима ирански американци, държани в Техеран.

Вече иранската паравоенна Революционна гвардия има предупреди, че участващите в разтоварването на товара „трябва да очакват да получат ответен удар“. Военноморските сили на САЩ увеличиха стабилно присъствието си през последните седмици в Близкия изток, като разположиха USS Bataan с войски и самолети и обмисляха да поставят въоръжен персонал на търговски кораби, пътуващи през Ормузкия проток, за да попречат на Иран да завладее допълнителни кораби.

Данните за проследяване на кораби, анализирани от Асошиейтед прес, показаха, че плаващият под флага на Маршалови острови Suez Rajan е бил подложен на прехвърляне на петрол от кораб на кораб към друг танкер, Mr Euphrates, близо до Галвестън, Тексас, на около 70 километра (45 мили) югоизточно от Хюстън. Това вероятно ще позволи товарът да бъде разтоварен.

САЩ. служители и собствениците на Suez Rajan, базираната в Лос Анджелис частна инвестиционна компания Oaktree Capital Management, не отговориха веднага на искания за коментар.

Сагата около Suez Rajan започна през февруари 2022 г., когато групата United Against Nuclear Iran заяви, че подозира, че танкерът е превозвал петрол от иранския остров Khargh, неговият основен терминал за разпределение на петрол в Персийския залив.

В продължение на месеци той стоеше в Южнокитайско море край североизточното крайбрежие на Сингапур преди внезапно да отплава към Мексиканския залив без обяснение. Анализаторите смятат, че товарът на кораба вероятно е бил конфискуван от американски служители, въпреки че все още няма публични съдебни документи рано в неделя, включващи Suez Rajan.

Междувременно Иран конфискува два танкера близо до Ормузкия пролив, включително един с товар за американската петролна компания Chevron Corp. През юли висшият командир на военноморската част на Революционната гвардия заплаши с по-нататъшни действия срещу всеки, който разтоварва Suez Rajan, като държавните медии свързват последните конфискации със съдбата на товара.

< p>„С настоящото декларираме, че ще държим отговорна всяка петролна компания, която иска да разтовари нашия суров петрол от кораба, и също така държим Америка отговорна“, каза контраадмирал Алиреза Тангсири по това време. „Ерата на удар и бягство приключи и ако те ударят, трябва да очакват да получат ответен удар.“

Мисията на Иран в ООН не отговори веднага на искане за коментар относно разтоварването на Суецкият Раджан Подкрепяните от Запада военноморски организации в Персийския залив през последните дни също предупредиха за повишен риск от конфискации на кораби от Иран около Ормузкия пролив. способността да продава петрол открито на международния пазар. Но през 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп едностранно се оттегли от споразумението и наложи отново американските санкции. Това затръшна вратата на голяма част от доходоносната търговия на Иран със суров петрол, основен двигател за икономиката и правителството й. Освен това започна лов на котки и мишки за ирански петролен товар – както и серия от ескалиращи атаки, приписвани на Иран от 2019 г. насам.

Забавянето на разтоварването на товара на Suez Rajan стана политически въпрос и за администрацията на Байдън, тъй като корабът беше престоял месеци в Мексиканския залив, вероятно поради притеснения на компаниите от заплахата от Иран.

В писмо от сряда група от Американските сенатори от Демократическата и Републиканската партия поискаха от Белия дом актуална информация какво се случва с товара на кораба, който се оценява на около 56 милиона долара. Те казаха, че парите могат да отидат към фонда на САЩ за жертвите на държавно спонсорирания тероризъм, който компенсира засегнатите от атаките от 11 септември, кризата със заложниците в Иран през 1979 г. и други нападения на бойци.

„Дължим го на тези Американските семейства да наложат нашите санкции“, се казва в писмото.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че приходите от контрабанда на петрол на Иран подкрепят силите Кудс, експедиционната единица на Революционната гвардия, която действа в Близкия изток.

Клеър Юнгман, началник на персонала на United Against Nuclear Iran, похвали прехвърлянето, което най-накрая се случи.

„Като лишаваме (гвардията) от важни ресурси, ние нанасяме удар срещу тероризма, който е насочен не само Американски граждани, но и нашите глобални съюзници и партньори“, каза Юнгман пред АП.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР