Тъмносиният общинар Веселин Калановски от групата на ДБ настоява да

...
Тъмносиният общинар Веселин Калановски от групата на ДБ настоява да
Коментари Харесай

Калановски вбеси БСП, иска друго име на училище Максим Горки

Тъмносиният общинар Веселин Калановски от групата на Демократична България упорства да се смени името на учебно заведение " Максим Горки ". Идеята му предизвика гнева на групата на социалистите.

Докладът на общинския консултант от Демократична България Веселин Калановски с искане за преименуване на 36-о СУ " Максим Горки " в София е опит за поредна груба политиканска агитация. Много притеснително е, че в безпринципния си поход за изборни гласове, определящите се като " десни " в СОС не се посвениха да посегнат на учебното заведение, на културата и духовността. Обладани от беса на омразата към съветската просвета, те търсят способи да я изтрият от паметта на поколенията посредством забрани и омаловажаване.

Това се споделя в позиция на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ в СОС.

Общинските съветници от Българска социалистическа партия изрично и отговорно се опълчват на опитите за цинично политиканстване в областта на образованието и културата.

„ Изразяваме нашата респект и почитание към паметта на ген. Иван Колев - пълководец на Първа българска конна дивизия по времето на Първата международна война, който води война за Добруджа. Но в същото време отстояваме правилото да бъдат именувани учебни заведения на български и международни духовни водачи и създатели с принос към културата и знанието. А с имената на почтени българи - военни, лекари, инженери, да бъдат удостоявани институции, чиято активност има кардинално подобие с приноса им за развиване и одобряване на България “, уверени са социалистите.

Ето цялостния текст на позицията на социалистите:

ПОЗИЦИЯ

на общинските съветници от

групата на " Българска социалистическа партия за България " в СОС

Докладът на общинския консултант от Демократична България Веселин Калановски с искане за преименуване на 36-о Средно учебно заведение " Максим Горки " в София е опит за поредна груба политиканска агитация. Много притеснително е, че в безпринципния си поход за изборни гласове, определящите се като " десни " в СОС не се посвениха да посегнат на учебното заведение, на културата и духовността. Обладани от беса на омразата към съветската просвета, те търсят способи да я изтрият от паметта на поколенията посредством забрани и омаловажаване.

Нещо повече, в старанието си да са поредни " фоби ", съветниците от Демократична България цинично се възползват от името на достойния българин ген. Иван Колев, чието име учебното заведение е носило от 1938 до 1950 година. След като желаят смяна, най-малко да бяха показали малко почитание към знанието и да бяха предложили връщане на някое от имената на по-ранните патрони на учебното заведение. То е основано през 1915 година с името " Св. Св. Кирил и Методий ", а по-късно част от него е кръстено на Иван Вазов.

Общинските съветници от Демократична България не желаят имената на светите братя или на Дядо Вазов, защото те не им правят работа в политическите конюнктурни щения и в пълзенето пред новите " Големи братя " през днешния ден. Да, ген. Колев е бесарабски българин, от територията на днешна Украйна. Внушението е транспарантно, само че призоваваме в миазмите на политическите боричкания да не въвличат най-малко децата и учебните заведения. Това позорище в политиката е познато от някогашни времена в България.

Наскоро СОС към този момент си постави на челото флага на непозната страна. А идната стъпка каква е - да натрупат книгите на Максим Горки на камари и да ги възпламенят?! Така, както наподобява, може би нервността на нов учебен възродителен развой няма да подмине и столичните учебни заведения с имената само че Пушкин, Толстой, Ломоносов, Санкт Петербург, Тимирязев, Рьорих, Галина Уланова...

Ние, общинските съветници от Българска социалистическа партия, изрично и отговорно се противопоставяме на опитите за цинично политиканстване в областта на образованието и културата. Изразяваме нашата респект и почитание към паметта на ген. Иван Колев - пълководец на Първа българска конна дивизия по времето на Първата международна война, който води война за Добруджа. Но в същото време отстояваме правилото да бъдат именувани учебни заведения на български и международни духовни водачи и създатели с принос към културата и знанието. А с имената на почтени българи - военни, лекари, инженери, да бъдат удостоявани институции, чиято активност има кардинално подобие с приноса им за развиване и одобряване на България.

Докладът на Веселин Калановски от Демократична България не взема решение какъвто и да било проблем, а основава условия за следващото разделяне в обществото. В същото време към този момент четири години СОС не се произнася всъщност по отношение на концепцията за слагане на монумент на българските деца, убити по време на репресиите в интервала 1925-1944 година. Циничното безмълвие е позор за България!

Ние, общинските съветници от Българска социалистическа партия, познаваме проблемите на столичното обучение и не одобряваме, че отчети за смяна на имена на учебни заведения и сходни аморални политически фойерверки биха подобрили качеството на образованието. Загрижени сме за подготовката и реализацията на поколенията деца и юноши, имаме нашите визии за пътищата и методите за реализиране на съвременно и дейно обучение и сме подготвени да ги споделим и да ги осъществяваме взаимно с всички, без значение на политически тежнения и идеологически пристрастия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР