Тъмна стаичка в изборните секции вече няма да има. Ще

...
Тъмна стаичка в изборните секции вече няма да има. Ще
Коментари Харесай

От ЦИК разясниха какво ще снимат камерите на изборите

Тъмна стаичка в изборните секции към този момент няма да има. Ще има непрогледен заслон . Около машините за гласоподаване няма да има такива паравани, защото те самите си имат включени паравани. Това сподели Росица Матева, зам.-председател на ЦИК, пред.

" От машината към този момент няма да излиза квитанция, а ще излиза " бюлетина от машинно гласоподаване ". Трябваше да преценим ние какво да е наличието й, и има текстове от ИК, които споделят, че бюлетините би трябвало да са с еднообразно наличие. В последна сметка взехме решение, че на 8-те сантиметра на бюлетината за машинно гласоподаване ще има съвсем идентично наличие като от разписката : ще съдържа номера на секцията, номера на машината, от която излиза, вотът на гласоподавателя - името и номерът на партията, за която е дал своя вот гласоподавателя, и името и номера на претендента, в случай че има преференции ", съобщи още тя.

Електронната бюлетина ще се пресъздава на екрана , ще бъде в две страници, защото партиите и обединенията са 21 плюс два самостоятелни претендента, плюс " не поддържам никого ".

" Законът ни задължава хартиените бюлетини и електронните да се пускат в две разнообразни кутии, като ние взехме решение това да става в транспарантни кутии. Всяка от тях ще има надпис коя защо е. Обсъждаме какво да вършим в случай че гласоподавателите объркат кутиите - единият вид е след края на изборния ден просто да се преброяват както другите, т.е. - няма по какъв начин вотът да е недействителен ", добави Матева.

Техническото обезпечаване на видеонаблюдението на изборите е предоставено на Министерски съвет . Тази сряда беше обособен бюджет и бе подписан контракт с " Информационно обслужване " за задачата.

Преди дни министърът на образованието заяви, че няма по какъв начин камерите в класните стаи да работят и да снимат вота - първо тъй като в някои стаи няма камери, второ, тъй като са поставени от дълго време и нямат добра разграничителна дарба. Избирателите би трябвало да са спокойни - камерите няма да снимат гласуването и няма да скапват тайната на вота.
Устройствата ще се включват елементарно и бързо, ще се включват от членовете на СИК, посочи Матева.

Излъчването от камерите няма да е онлайн в уеб страницата на ЦИК , ще бъде построена обособена платформа за това, евентуално с линк на уеб страницата на ЦИК. 12 000 стрийма ще бъдат направени на този уебсайт, и по този начин всяко преброяване на бюлетини в края на деня ще е видно.

Ако се спре живото лъчение , камерите ще записват, с цел да може по-късно да се гледа, добави Матева.

Заснема се освен преброяването на гласовете, само че и въвеждането на данните в протокола, и подписването му от изборните комисии , чак по-късно е допустимо камерата да бъде изключена.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР