Тъмна стаичка в изборните секции вече няма да има. Ще

...
Тъмна стаичка в изборните секции вече няма да има. Ще
Коментари Харесай

Росица Матева: На изборите камерите ще снимат гласуването, преброяването, подписването на протоколите

Тъмна стаичка в изборните секции към този момент няма да има. Ще има непрогледен заслон. Около машините за гласоподаване няма да има такива паравани, защото те самите си имат включени паравани.

Това сподели Росица Матева, зам.-председател на ЦИК, пред Българска национална телевизия. От машината към този момент няма да излиза квитанция, а ще излиза " бюлетина от машинно гласоподаване ". Трябваше да преценим ние какво да е наличието й, и има текстове от ИК, които споделят, че бюлетините би трябвало да са с еднообразно наличие. В последна сметка взехме решение, че на 8-те сантиметра на бюлетината за машинно гласоподаване ще има съвсем идентично наличие като от разписката: ще съдържа номера на секцията, номера на машината, от която излиза, вотът на гласоподавателя - името и номерът на партията, за която е дал своя вот гласоподавателя, и името и номера на претендента, в случай че има преференции.

Електронната бюлетина ще се пресъздава на екрана, ще бъде в две страници, защото партиите и обединенията са 21 плюс два самостоятелни претендента, плюс " не поддържам никого ".

Законът ни задължава хартиените бюлетини и електронните да се пускат в две разнообразни кутии, като ние взехме решение това да става в транспарантни кутии. Всяка от тях ще има надпис коя защо е. Обсъждаме какво да вършим в случай че гласоподавателите объркат кутиите - единият вид е след края на изборния ден просто да се преброяват както другите, т.е. - няма по какъв начин вотът да е недействителен, добави Матева.

Техническото обезпечаване на видеонаблюдението на изборите е предоставено на Министерски съвет. Тази сряда беше обособен бюджет и бе подписан контракт с " Информационно обслужване " за задачата.

Преди дни министърът на образованието заяви, че няма по какъв начин камерите в класните стаи да работят и да снимат вота - първо тъй като в някои стаи няма камери, второ, тъй като са поставени от дълго време и нямат добра разграничителна дарба. Избирателите би трябвало да са спокойни - камерите няма да снимат гласуването и няма да скапват тайната на вота.

Устройствата ще се включват елементарно и бързо, ще се включват от членовете на СИК, посочи Матева.

Излъчването от камерите няма да е онлайн в уеб страницата на ЦИК, ще бъде построена обособена платформа за това, евентуално с линк на уеб страницата на ЦИК. 12 000 стрийма ще бъдат направени на този уебсайт, и по този начин всяко преброяване на бюлетини в края на деня ще е видно.

Ако се спре живото лъчение, камерите ще записват, с цел да може по-късно да се гледа, добави Матева.

Заснема се освен преброяването на гласовете, само че и въвеждането на данните в протокола, и подписването му от изборните комисии, чак по-късно е допустимо камерата да бъде изключена. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР