Тъмна нощ е надвиснала над Костинброд. Азис, който днес е

...
Тъмна нощ е надвиснала над Костинброд. Азис, който днес е
Коментари Харесай

Азис съвсем изпуши: Аз съм избран от Бог, ще бъда солист в неговия хор

Тъмна нощ е надвиснала над Костинброд. Азис, който през днешния ден е Кралят на фолка и водещ на „ Биг Брадър: Мост Уонтед ”, е малко дете. С ъбужда се, без причина, и излиза в градината на къщата на баба си Станка, която още тогава е известна гледачка. И в гъстия мрак Васил, както е рожденото му име, съумява да разграничи чужд мъж, облечен целия в бяло. 

„ Той ръсеше нещо като юфка по земята. Бях много сюрпризиран и не можех да мръдна от мястото си – тотално замаян. След това споделих с баба. Тя ми изясни, че фактически съм видял Исус, а това, което той е разсипвал в двора, не било юфка, а манната небесна. Каза, че Христос е благословил къщата ни и през днешния ден повече от всеки път й имам вяра. Благодарение на тази Божия благословия съумях да развия гения си ”, споделя Азис. 
По-късно, с всяка негова подхваната крачка в живота той ще се твърди, че е богопомазан. Хитовият реализатор, а към този момент и тв водещ, го е заявявал нееднократно, освен това толкоз аргументирано, че е мъчно да се прокрадне подозрение.

Азис, който е на 40 години, е роден в Сливенския затвор и това не е умишлено измислена от него тактика за привличане на публичното внимание, а голата истина. Майка му Гергина била изпратена там от свои, споделяла е самата тя при една от редките си медийни изяви. Причината е неразрешената й обич с Троян – бащата на Васил. Връзката им била срещу разпоредбите, тъй като тя е от клана на Карадарашите, а той – от този на Цуцуманите. А съгласно неписания закон хора в тези кланове не могат да се съберат в семейство. Семейството на Гергина не я пускало да се омъжи за Троян. И създали всичко допустимо да ги разделят. На времето, казвала е тя, не били кой знае какъв брой мъчно да се „ измисли история ” и да я вкарат в пандиза. „ Но любовта пламна още по-голяма ”, отсича Гергина. 

Когато отишла в Сливенския затвор, тя към този момент била бременна. Искала да помята, само че обичаният й Троян споделил: „ Не! ”. Освен това той считал, че точно с появяването на дете двата рода ще се помирят. Оказал се прав, само че лишило известно време.  Така Азис се родил в Сливенския затвор. И майка му кръстила Станислав, тъй като желала да носи модерно име, а и по този начин проявявала почитание към баба му Станка от Костинброд и другата баба Славка, която е майка на татко му. Като научил, бащата Троян се ядосал и се опълчил. Няма да е Станислав, а ще е Васил на дядо си, безапелационен бил той. Малко след раждането на бъдещия Крал на попфолка в Сливенския затвор пламнала зараза. Всички деца трябвало да бъдат изведени. Гергина завела новородения Васил при родителите си. Те й предложили да го осиновят и да го отгледат, единствено и единствено щерка им да не е дружно с Троян. Гергина изрично отказала.  И фамилията й отстъпило. Приели зетя. 

Васил израснал в София, в квартал „ Банишора ”, а след това в „ Света Троица ”. И въпреки всичко го назовават Костинбродския славей. Може би тъй като е прекарвал огромна част от детството си при баба си. Дори е ходил на детска градина там. И се случвало да бяга, защото не му харесвало. Именно там и видял във въпросната нощ непознатият мъж, който разсипвал „ манна небесна ” в двора на къщата им. 

Много мемоари го свързват и със столицата. Васил бил едвам на 6 години, когато татко му Троян – надарен музикант, забелязал гения му и му купил пиано. Дори наели преподавател, който да го образова. Освен това бъдещият артист посещавал уроци по британски език, а когато навършил 7-годишна възраст, показал предпочитание да се запише и в театрална школа. Сам отишъл в читалище „ Аура ”, платил таксата от 7 лв., които взел скрито от майка си, удостоверил, че сякаш родителите му били съгласни и почнал подготовки. Първата му и единствена роля била на Дядо Мраз.  „ Моята фантазия беше и е да бъда артист, да играя в театри, да се фотографирам в киното ”, споделя Азис. Само че се отхвърля от театралната школа в читалище „ Аура ” едвам след първото зрелище, в което взел участие. В пиесата играел Дядо Мраз и за задачата го облекли с вехти, червени облекла, поставили му качулка и му залепили брада от памук с добре познатото на всички пораснали деца тъмнокафяво лепило. Баща му пристигнал да го гледа и се гордеел с него. След края на представлението, в което споделил с трептящ глас две-три реплики, дребният Васил незабавно свалил брадата и се отказал. „ Още тогава усетих една лека дискриминация, несъмнено, извънредно перфидна. Може би са се пробвали да прикрият моя етнос с брадата и качулката – да не се види, че има циганче на сцената ”. 
И въпреки всичко той не се е отказал от фантазията си да стане артист. А с читалище „ Аура ” го свързват и приятни страсти. Именно там гледал кино лентата „ Кое е това момиче? ” с присъединяване на Мадона и още тогава си поискал да е като нея. До през днешния ден Кралицата на попмузиката е негов кумир.

Посветил се на музиката, само че не поел по пътя, предначертан от родителите му – музикално учебно заведение и кариера на пианист. Васил запява първо религиозни песни. Едва 19-годишен той записва със фамилията си първите си песни, възхваляващи Бог. Дори отпечатили и постери на обложката на албума. И малко по-късно непозната жена се свързва с Азис и му споделя, че щерка й закачила въпросния постер на стената в стаята си. „ Една нощ, Господ събудил майката и я предиздвикал да застане под постера. И тогава чула от Бог обръщение, което трябвало да ми съобщи. Т о гласи: „ В ден на злина, ти ще ме призовеш, аз ще те спася и ти ще ме прославиш! ” Ненапразно е тази моя популярност, тази известност, която до ден-днешен не е застивала, с милиметри даже не е спаднала... Това е Божа работа! Аз съм определен от Господ за задача, още не знам каква, само че тя ще бъде доста значима за него! ”, безапелационен е Азис. 
В началото на 1999 година Васил подписва първия си продуцентски контракт с „ Маратон рекърдс ”. Тогава се ражда Азис – артистът избира псевдонима си от името на основния воин в турски филм. Случайно или не, точно в южната ни съседка се слави през днешния ден Азис и изнася концерти пред хиляди свои фенове. А на времето, когато се трансферира в компанията „ Съни мюзик ” на Крум Крумов, бъдещият Крал на фолка пеел и в огромни градове, само че и в дребни обитаеми места, където изнасял рецитали не с оркестър, а с касетофон в тесни читалища, в които бумтели печки на дърва, само че и с тях студът бил сковаващ. 
През годините Азис някак все съумява да изненадва феновете си. Той се трансформира в една от най-известните и спорни персони у нас. И макар дребните мащаби, в които твори, съумява и през днешния ден да резервира мистерията. Смело опитва с външния си тип. Стряскал е с женски облекла, грим, дълги коси и токчета. През 2006 година шашна с брак с Ники Китаеца. А по-късно с бракоразвод – оказа се, че всичко е един рекламен трик. Завръщане към визията на мъжага, която резервира и през днешния ден. Стана татко на щерка от Гала, с която са другари деца. И през днешния ден справедливо уголемява славата си. Дори попадна в ранглиста на „ Ню Йорк Таймс ” за най-влиятелните музиканти в света. Любопитна детайлност е, че тази международна популярност му е предсказа от астроложката Оксана Ховарт. „ Не върша съвсем нищо без да се съветвам с нея... Винаги до момента нещата, които Оксана ми е казвала, са били с акуратност до ден, до час ”, споделя Азис.

След куп провокации, последните му песни са обществени. А в последния му план „ Позна ли ме? ” взе участие Цветана Манева. Именно с идеята да притегли вниманието към наболели публични проблеми Азис съумява да убеди огромната актриса да взе участие в клипа към парчето му и през днешния ден двамата са близки другари. 

„ Усещам връзката си с него. Ако Господ е направил собствен хор от музиканти и артисти, то аз съм солистът в този хор. Този, който излиза пред хора и запява най-важното, този с най-красивия, най-мощния, най-силния глас. Господ ме е направил неговия солист, по този начин си го представям. Нямам друго пояснение за какво пея по този метод – въздействащо за публиката ”, споделя Азис. И добавя, че е чувал артисти, които пеят също толкоз добре като него. И въпреки всичко не са постигнали неговия триумф. „ Не са допрени. Господ не е споделил: „ Ти ще си солист! ”… Иначе няма причина да не са известни ”, споделя Кралят на попфолка. И добавя, че „ в случай че не ти е предначертано от Господ ”, каквото и да направиш, няма да постигнеш огромни триумфи и популярност. 
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР