Там той ще се срещне с президента на страната Петър

...
Там той ще се срещне с президента на страната Петър
Коментари Харесай

Володимир Зеленски: Благодарни сме на България, че вие сте на светлата страна на историята

Там той ще се срещне с президента на страната Петър Павел, министър-председателя Петър Фиала и ръководителите на двете камари на Народното събрание.

„ Следва Прага. Ще проведа договаряния всъщност с президента Павел, министър-председателя Фиала, ръководителите на Сената и Камарата на депутатите Милош Вьострил и Маркета Пекарова Адамова, ще се срещна с членове на държавното управление, Народното събрание и медиите. Акцентът ще бъде подложен върху поддръжката за защитата, европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна и Вилнюс “, написа Зеленски в своя Туитър.

 

В София се срещнах с българския президент Румен Радев.

Нашата обща сигурност в общия ни европейски дом. Формулата на мира. Взаимодействие сред нашите страни. Назначаването на българския дипломат в Украйна. И общите благоприятни условия в Черноморския район.

Само съединението дава мощ, дано не забравяме това.

Убеден съм, че имаме доста другари и по тази причина позволете ми да се обърна към вас като към другари.

Всичките ни диалози в България бяха значими и съдържателни, а времето ни не стигна.

Повече от 140 000 души откриха леговище от войната във вашата страна. Ние се стараем хората ни допустимо най-бързо да се върнат вкъщи, само че всичко зависи от един фактор – мощността, която получаваме като помощ, глобите срещу Русия за терора. Това сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на полемика в Бояна.

Абсурдни са изказванията, че помощта с оръжия ще удължи войната. Ние успяхме значително да понижим мащабите на войната, с помощта на помощта, която получаваме. Предстои ни доста сложен път за избавление от окупацията. Ние отбихме съветските офанзиви срещу северните райони, срещу нашата столица, доказахме, че Русия няма такива ракети, които да не могат да бъдат свалени, а Путин изживява оскърбление. Сега сме длъжни единствено да усилваме натиска, като получаваме оръжие и боеприпаси, отбранителната поддръжка ни дава повече независимост. Вратите на НАТО са отворени за Украйна ние имаме автентичен избор

 

 

Благодарни сме на България, че вие сте на светлата страна в тази война, сподели още украинският президент.

Амбициите на Путин за войната не се оправдават и на всеки стадий ние виждаме удостоверение за това.

Сегашния съветски режим би трябвало да загуби, с цел да могат да завоюват всички европейци. Винаги помнете единството. То е извънредно значимо. Съвременна Европа не може да си разреши разкоша на вътрешното разделяне. Пожелавам на държавното управление да съумява да се бори за бъдещето на народа си за по-голяма мощ на страната ви както в европейски, по този начин и в международен мащаб, сподели още Зеленски.

Целта на визитата е обвързвана с дефицита на оръжия, недостиг на време, през днешния ден организирахме значими полемики за енергийната сигурност, бих искал; да изпълним дружно планове. Когато няма електричество, няма и вода. Такива провокации има, когато летят ракети. Трябва доста време, с цел да се разбере, че войната на Русия провокира всички тези дефицити, които изпитваме всички ние през днешния ден.По отношение на разговора с българските политици Зеленски сподели, че това, че въобще може да има полюсни отзиви, това значи, че България е демократична страна.Днес общувах с президента, във всички аспекти с изключение на помощта, ние с него имаме идентични визии. Той счита, че помощта може да докара до ескалация, само че аз считам, че това не е правилно. Няма да подлагам на критика президента Радев, аз съм на посетители, значимото за мен е, че ние поддържаме връзка. Уважавам всички ваши институции и водачи, а той като висш главнокомандващ ми сподели, че не може да допусне въоръжението на България да бъде понижено. Аз обаче му споделих, че в случай че ние паднем, вашето оръжие няма да ви стигне въобще. На нас също не ни стигна въоръжението, получихме помощ обаче от съдружниците, сподели още Зеленски.

Със 157 гласа “за ” депутатите одобриха декларация за приемане на Украйна в НАТО след войната с Русия. Декларацията бе подписана от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. 

Българска социалистическа партия и Възраждане гласоподаваха срещу.

Разговорите с държавното управление се проточиха повече от предстоящото, а брифингът, в началото плануван за към 14.20, се забави до минути преди 15 часа. Така президентът Зеленски закъсня за срещата си с президента Румен Радев, която бе оповестена за същото време. Разстоянието от Министерски съвет до президентството делегацията на Зеленски измина пеш. 

 

 

Министър-председателят на България акад. Николай Денков и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха взаимна декларация по отношение на евроатлантическата ориентировка на Украйна.

Енергийните министри на двете страни подписаха и меморандум за съдействие в региона на енергетиката.

 

Обърнато е внимание на изказването на говорителката на Белия дом за нуждата Украйна да организира промени, с цел да дава отговор на стандартите на НАТО, преди да се причисли към Алианса.

Съединени американски щати е водещият съдружник на Украйна в противодействието на въоръжената експанзия на русия. Изключително сме признателни на всички американци, които поддържат Украйна.

Освен Украйна, няма в този момент друга такава страна в света, която да прави толкоз доста промени в изискванията на огромна война на своя територия. Фундаменталните вътрешни трансформации в Украйна неизбежно ще продължат.

В същото време считаме, че една промяна в света остава незавършена. Това е отношението на Запада към ролята на русия в архитектурата на евроатлантическата сигурност.

Веднага откакто нашите сътрудници прегледат въпроса за участието на Украйна в НАТО, без да се преценяват с москва, ще стане явно, че отправянето на покана на Украйна да се причисли към Алианса към този момент на този стадий дава отговор на ползите на сигурността на съдружниците, ще бъде значима стъпка за възобновяване на мира в Украйна и Европа като цяло и попречване на повтаряне на съветската експанзия в бъдеще, се споделя в коментара.

" Темите сигурност и защита бяха акцент на взаимната ни среща с премиера на Република България акад. Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленски. Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ ", написа във фейсбук вицепремиерът Мария Габриел. 

Според предварителните упования тематики на диалога сред домакините и посетител са поддръжката на България за Украйна в отбраната й против съветската инвазия. Обект на полемики ще бъде още опцията страната ни да даде свое остаряло въоръжение на Украйна, откакто по-рано през днешния ден Народното събрание взе решение да форсира обновяването на военновременните си ресурси. Също през последните дни се появи политическо желание да се продаде нуклеарно съоръжение от АЕЦ " Белене " на Украйна. България одобри и две заявления в поддръжка на Украинското участие в НАТО - една на държавното управление и една - на Народното събрание.  

 
 Zelenski Denkov MS Снимка: Правителствена осведомителна работа  Zelenski Denkov MS3 Снимка: Правителствена осведомителна служба
В публично прессъобщение от " Дондуков " №2 прессекретариатът на президента заяви, че срещата на президента Румен Радев с украинския му сътрудник Володимир Зеленски ще бъде в 15 часа.

" Държавният глава Румен Радев ще одобри на „ Дондуков “ 2 президента на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещаване в България по покана на министър-председателя ", прецизира категорично известието, че не българският президент е поканил украинския.

Обичайната процедура е при публични визити хазаин да е равният по сан. В този случай обаче Зеленски идва по покана на държавното управление, а не на президента, който е прочут с резервираната си позиция по отношение на българската помощ за Украйна в тази война. 
 Vhod MS Моментът на влизането на Володимир Зеленски в постройката на държавното управление.
Делегацията влезе в постройката от Централния вход. Заедно с украинския президент е и външният министър Дмитро Кулеба. Предстои среща с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, а по-късно Зеленски ще се срещне и с президента Румен Радев. 

Посещение в Народното събрание на този стадий не се удостоверява. 
 Zelenski MS Володимир Зеленски и украинската делегация влизат в Министерския съвет. От съображения за сигурност публицистите бяха отделени от кордон служители на реда. Снимка: БГНЕС
Кортежът на Володимир Зеленски към този миг не е видян да влиза през формалните входове на държавната постройка. Възможно е въпреки всичко той към този момент да е вътре. Там по стратегия президентът на Украйна ще се срещне с министър-председателя Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Предвидено е след диалозите двамата да създадат изказвания и за медиите.

Официалното известие на държавното управление за визитата пристигна едвам в 12.10 - минути след кацането на Зеленски.

В Министерския съвет той ще беседва с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, ще се срещне също с управленията на парламентарните групи, вносители на плана на декларация в поддръжка на участието на Украйна в НАТО.

Очаква се да се подпишат взаимна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за съдействие в региона на енергетиката.

По-късно денем министър председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще бъдат домакини на полемика с присъединяване на президента на Украйна Володимир Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество. Събитието ще бъде излъчено онлайн на страницата на Министерския съвет във Facebook, гласи известието на Министерски съвет. 

 
 Gabriel Снимка: Фейсбук/Мария Габриел
" Ще проведа основни диалози с министър-председателя Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, с представители на държавното управление, парламентаристи, политици и публицисти. Подкрепа в региона на защитата, евроатлантическата интеграция, НАТО. Срещата на върха, гаранциите за сигурност и осъществяването на проекта за мир. "

Това написа в Twitter Володимир Зеленски броени минути след кацането си в София. На летището го посрещна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. 

Пристигането му бе обгърнато в цялостна секретност, а предстоящите часове на кацането се трансформираха няколко пъти. Първоначално се очакваше то да бъде към 10.40 сутринта. Зеленски пристигна с полет от Кишинев. Макар да се разчу още във вторник следобяд, визитата не бе доказана публично до през днешния ден сутринта, когато министър председателят Николай Денков го направи. 

Очаква се Зеленски да се срещне с държавното управление и президента Румен Радев. Предвидена е и изява в Националния исторически музей. Официална стратегия на визитата не е оповестена, което е обикновено в случаи като този. 

От ранните утринни часове полиция е мобилизирана в цяла София, а основни пътни артерии бяха затворени за застраховане на сигурността. Особено съществени бяха ограниченията към постройката на Министерския съвет, където започнаха да се събират ги жители - някои с протестни цели, други от любознание. Събиране на жители имаше и към Народното събрание. Засега не е доказана информацията, че Зеленски ще посети и Народното събрание. 
 MS Police Zelenski Полиция охранява региона към Министерския съвет, придвижването по булевардите " Дондуков " и " Цар Освободител " бе спряно.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР