Там сега е най-малко минус 17 градуса. И по всяка

...
Там сега е най-малко минус 17 градуса. И по всяка
Коментари Харесай

Филм за едно ледено лято на Ливингстън по БНТ

Там в този момент е минимум минус 17 градуса. И по всяка възможност няма да стане по-студено. Макар на Антарктика, Ливингстън е остров и ледената вода дефинира „ по-топлият “ му климат. Минус 17, с най-смразяващия и жесток вятър, който евентуално е затрупал напълно базата ни. Безкрайните преливащи една в друга нощи без минута ден допълват този безчовечен пейзаж. Нашата база е празна, само че има доста други, в които целогодишно работят учени.

Какво по този начин неудържимо притегля учените към този завършек на света? Какво може да ни даде този континент? Наистина ли крие толкоз доста отговори?

Краткото антарктическо лято преобразява континента и с хладно гостолюбие разрешава на нашите учени и на една камера да утолят частично жаждата от безкрайното им любознание.

Филмът „ Полярни откриватели “ залага на този роман – за задачата и изследователските планове на нашите учени да схванат по-добре светът в който живеем. Автор на кино лентата е Мария Чернева.

" Полярни откриватели " споделя за последната експедиция на нашите учени на ледения континент. Защо Антарктида по този начин неудържимо притегля учените там, за какво я назовават най-голямата лаборатория, по какъв начин се приспособява животът към рисковите условия и по какъв начин ледът може да върне лентата милиони години обратно?

Тази неделя от 13 часа по БНТ1 ще се излъчи филмът „ Полярни откриватели “ на Мария Чернева. Освен необикновено красивите фрагменти от другия завършек на света, филмът споделя налично за научните проучвания на Ливингстън, за това по какъв начин учените поясняват климатичните промени от към северния полюс, има ли необикновени форми на живот там, пред какви провокации са сложени локалните поданици – пингвините и тюлените на острова, по какъв начин един дрон може да промени една цяла просвета. „ Полярни откриватели “ е първи опит задълбочено да се показват изследователските планове на българските учени само че наличен, занимателен и даже занимателен метод.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР