„Там където са построени нови пътища или са ремонтирани през

...
„Там където са построени нови пътища или са ремонтирани през
Коментари Харесай

АПИ: Нашите пътища се поддържат не по-зле от германските

„ Там където са издигнати нови пътища или са ремонтирани през последните години, проблеми с дупките няма или са инцидентни случаи”, разяснява пред NOVA инж. Светослав Голосов от Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура”.

Автомагистрала "Тракия " пука гуми, АПИ упреква времето и трафика

След счупена джанта, мъж купи винетка с жълти стотинки

Борисов за дупките: От -15 на 20 градуса и пломба на зъб пада

По думите му проблемите при новите пътища от време на време се дължат на терена или „ недовиждане по време на изпълнението”.

От предходната година е стартирана рехабилитацията на 570 км от републиканската пътна мрежа, уточни инж. Голосов, само че добави, че общата дължина републиканските пътища е към 20 хиляди км, а на общинската, в това число улиците в популацията места – близо 40 хиляди км.

„ Все отново се съобразяваме с финансовата рамка, която АПИ и страната имат на този етап”, акцентира инж. Голосов. „ Акцентира се на по-натоварените сектори, на автомагистрали, първи и втори клас пътища”.

Инж. Голосов уточни, че с въвеждането на тол-система в България финансовите благоприятни условия за рехабилитация на пътната мрежа ще набъбнат евентуално 3 до 4 пъти.

„ И в границите на 10 години да бъдат ремонтирани всички. Това е един естествен период. Нов път, който в този момент е издигнат, според от неговата натовареност, сред 6 и 8 години е животът му”, разясни инж. Голосов.

Той уточни, че да вземем за пример за зимно поддържане на пътната мрежа в Германия се дават към 3 300 евро на километър, а в България към 300. „ И все пак нашите пътища се поддържат не по-зле”.

„ Когато тази година имаха проблеми със снега, германците и австрийците затвориха пътища, до момента в който те не бъдат почистени. А ние съвсем нямаме случаи, в които даден път да бъде непроходим”, съобщи инж. Голосов.

„ Целта на пътната организация е до началото на туристическия сезон пътищата да бъдат приведени във тип, при който хората могат да пътуват умерено, гладко и безаварийно”, сподели инж. Голосов.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР