Там където е текло- пак ще тече! Това обаче е

...
Там където е текло- пак ще тече! Това обаче е
Коментари Харесай

Истории зад датата: 29 март 1848 г. – Ниагарският водопад пресъхва

Там където е текло- отново ще тече! Това обаче е единствено по формулировка. Реалността и историята помнят и друго. На място, което свързваме с голям приток на вода – Ниагарския водопад, който става известно може да спре. Иначе - водната му бликам пада от към 52 m, събирайки голям размер от три места: Подковата, Хорсшу и Канадската част.

По-големият Канадски водопад е необятен към 790 m, а Американският е необятен към 320 m. Максималното количество вода, преминаващо през водопада през върховия сезон, е 5 700 m³/s. Представете си в този момент, че цялата тази водна маса и приказност стопира внезапно в един миг.

Да, това се случва на 29 март 1848 година, когато голям мразовит пай запушва река Ниагара, което предизвиква пресушаване на внушителния водопад. Това е единственият път в историята на водопада, когато се случва сходно нещо. В региона този ден се чества като " деня в който Ниагарският водопад пресъхва ".

Снимки от въпросното събитие няма, тъй като по това време и фотографията не е била изключително развита, само че пък поради суровите зими в Северна Америка с температури до -20 градуса водопадът честичко замръзва в частична форма и в този момент.

Ирландия – без тютюнев пушек

Усмивки за пасивните пушачи. На днешната дата 29 март през 2004 година Ирландия става първата страна в Европейски Съюз, която не разрешава тютюнопушенето на работните места, в това число в заведенията за хранене и питейните заведения. Кои са местата, в които съществуването на цигарен пушек води до санкции, започващи от 100 евро нагоре?

Най-общо казано пушенето е неразрешено на всички работни места и затворени публични пространства - от кабината на камионите до солидните търговски центрове и офисни площи. В групата са още заведенията за хранене и обичайните ирландски пъбове.

Ефектът на доминото повлича и други страни да лимитират пушенето - Норвегия, която 2 месеца по-късно постанова рестрикции и Италия – която от януари 2005 г приема законодателство, забраняващо тютюнопушенето на публични места. България също се включва в борбата с нездравословния табиет през 2005 година. Уви – не с изключително огромен статистичен резултат.

И още малко от ирландския опит – през 2015 година страната още веднъж е пионер на Стария континент – откакто вкарва със закон така наречен неутрални цигарени кутии – които не съдържат лого, марка или признак, с цел да може на тяхно място да има предизвестия за вредите от никотина и катраните.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР