Тълпи почитат футболист, убит от крокодил в Коста Рика

...
Тълпи от хора придружаваха ковчега на футболиста Хесус Лопес Ортис
Коментари Харесай

Тълпи от хора придружаваха ковчега на футболиста Хесус Лопес Ортис в Гуанакасте, североизточна Коста Рика, миналата седмица след смъртта му след атака на крокодил.

„Днес се сбогувахме с теб, Чучо; днес около хиляда души ви придружават, представлявайки всичките ви приятели, семейство и цялата страна, която беше с вас“, каза Депортиво Рио Каняс, футболният отбор, за който той играеше, в публикация във Facebook.

Лопес Ортис беше убит малко след като скочи в пълната с крокодили река Каняс в Гуанакасте на 29 юли. Той беше скочил от мост във водата, за да се разхлади, казаха властите.

„Помогнете ми, помогнете ми, моят приятел не излиза от водата“, Маркос Чавария, местен жител, си спомня, че е чул един от приятелите на жертвата да казва, докато той отчаяно вика за помощ.

Чавария се затича да помогне, но отначало видя само капачка и мехурчета във водата, каза той, добавяйки, че „нямаше какво друго да се направи“.

Минути по-късно той видял тяло, стиснато в челюстите на крокодила, каза той.

Националната система за защитени зони (SINAC) каза, че крокодилът е бил застрелян по-късно, за да могат властите да извадят тялото на младия мъж.

Екипът му призова зрителите да не публикуват видеоклипове от инцидента.

„Моля, нека уважаваме скърбящото семейство, не публикувайте видеоклипове за случилото се и ако вече сте ги публикували, изтрийте ги, има деца, майка, баща, братя, които заслужават уважение“, казаха от футболния отбор на Рио Каняс.

На погребението майката на Лопес Ортиз благодари за цялата подкрепа и емоционалната и икономическа помощ, която е получила след смъртта на сина си.

„Няма думи, знам, че Бог ще ги благослови… ако не бяха те, не знам какво щях да направя“, каза Жизел Ортис Кубийо.

Ортис Кубийо също призова властите да гарантират, че няма свръхпопулация на крокодили в реката „за млади хора, за деца, дори за възрастни“.

Служител на SINAC обаче каза пред пресата, че разследванията не показват свръхпопулация на крокодили и че животните биха могли потенциално да предложат икономическа полза за общностите в района.

„Опитваме се населението да разбере, че това е възможност, която имаме, която може да се използва в екотуризма и може да бъде възможност за генериране на заетост за общностите, а не да я вижда само като заплаха“, каза служителят на SINAC Маурисио Мендес.

Според Мендес вече има общности, които насърчават обиколки с лодка за наблюдение на крокодили в няколко реки в района. Ще бъдат поставени още предупредителни знаци, които да предупреждават хората за присъствието на крокодилите и колко е важно да не ги хранят.

„Те са животни, които обикновено са неуловими за хората; те не търсят хора, ако поддържате благоразумно отношение, не ги храните, не взаимодействайте с тях, те също няма да взаимодействат с вас“, каза още Мендес.

През последните години SINAC помоли хората да избягват контакт с крокодили и да прилагат превантивни мерки. Миналата година дете в друга провинция беше фатално нападнато от див крокодил.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР