Тълпи хора се събраха в Турция, за да отбележат годинината

...
Тълпи хора се събраха в Турция, за да отбележат годинината
Коментари Харесай

Турция година след опустошителното земетресение – гневът и траурът се смесват с разочарование

Тълпи хора се събраха в Турция, с цел да отбележат годинината от земетресението, което опустоши страната. Някои показаха гнева си от реакцията на държавното управление по време на бедствието.

В Антакия, столицата на Хатай, най-тежко засегнатата от 11-те южни провинции от земетресението с магнитуд 7,8 на 6 февруари 2023 година, се стигна до конфликти с полицията.

Чуха се и апели кмета на града Лутфу Савас да подаде оставка. Беше освъркан министъра на опазването на здравето Фахретин Коджа, оповестява Ал Джазира.

В провинция Малатия губернаторът забрани всевъзможни шествия или други обществени прояви отвън публично позволените събития за три дни.

Трусовете оставиха градове в руини и станаха причина за гибелта на  повече от 50 000 души в Турция и 5 900 в Сирия.

Местните споделят, че забавената реакция на управляващите е означавала, че мнозина са били оставени да умрат, хванати с дни под руините, в смразяващия мраз. Хората скандираха „ Чува ли някой? “ и „ Няма да забравим, няма да извиним “.

След минута на безмълвие в 4:17 сутринта, с цел да се означи времето, когато земетресението удари, в реката бяха хвърлени карамфили.

Правителството провежда поредност от събития в цялата страна, с цел да означи тъжната годишнина. Президентът Тайип Ердоган заяви в обява на X, че болката към момента остава. 

„ Единството на века беше показано пред лицето на бедствието на века “, напиа той. Ердоганй възнамерява да посети Кахраманмарас, с цел да инспектира работата, която се прави за възобновяване на града и повторното настаняване на хилядите, които остават в палатки и сглобяеми контейнери.Той също по този начин ще взе участие в предаването на приключени домове на оживели, които са измежду милионите, останали без дом от бедствието.

Училищата в редица провинции бяха затворени за деня във връзка нещастието.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР