Талибаните в Афганистан бележат победа след победа и превземат градовете

...
Талибаните в Афганистан бележат победа след победа и превземат градовете
Коментари Харесай

Последният път, когато талибаните превзеха Кабул: Екзекутиран президент и забрана жените да работят

Талибаните в Афганистан бележат победа след победа и завладяват градовете един след различен. Вече се намират на по-малко от 80 километра от столицата Кабул и съгласно специалисти е единствено въпрос на време и столицата да падне.

Би Би Си напомня какво се е случило последният път, когато талибаните са поели надзор над Кабул. Това се случва през 1996 година – след четири години на революция в Афганистан.

Един от първите им ходове беше обществено да екзекутират някогашния президент Мохамед Наджибула. При ръководството на бунтовниците на дамите им е неразрешено да работят, а на девойките не им е разрешено да посещават учебно заведение. Жените би трябвало да покрият лицето си и да бъдат придружавани от родственик от мъжки пол отвън домовете си. Въведени са санкции като ликвидиране с камъни и ампутации.

Афганистанският президент Ашраф Гани през днешния ден съобщи, че се водят съвещания са незабавно намиране на политическо решение, което да подсигурява „ мир и стабилност” в Афганистан. Започнах съвещания, които бързо напредват - в държавното управление, с политически водачи и интернационалните сътрудници на страната, сподели Гани. Целта е да се откри политическо решение, което да даде мир и непоклатимост на афганистанския народ, съобщи той, само че посочи, че висшият приоритет в този момент е „ още веднъж да се мобилизират” афганистанските въоръжени сили и служби за сигурност.

Афганистанската войска, в чието образование и екипировка Западът вложи доста пари и старания, очевидно не е в положение да окаже сериозна опозиция на талибаните. Американските сили се изтеглиха от войната, поставяйки завършек на 20-годишното си наличие. Президентът Джо Байдън съобщи, че афганистанците би трябвало сами да се погрижат за бъдещето си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР