Талибаните убиха двама бойци от групировката Ислямска държава и задържаха

...
Талибаните убиха двама бойци от групировката Ислямска държава и задържаха
Коментари Харесай

Талибаните поеха контрол над посолството на Афганистан в Иран

Талибаните убиха двама бойци от групировката " Ислямска страна " и задържаха трети при акция през нощта в афганистанската столица Кабул , заяви представителят на талибанското държавно управление, представен от " Асошиейтед прес ".

Местният клон само че ИДИЛ, прочут като " Ислямска държава-Хорасан ", е основен противник на талибаните. след завладяването на страната от талибаните през август 2021 година Мишени на техните атентети са талибанските патрули и членовете на шиитското малцинство в Афганистан.

Освен това през уикенда талибаните поеха контрола над посолството на Афганистан в Иран, обслужвано преди този момент от чиновници на подкрепяното от Съединени американски щати афганистанско държавно управление , и през днешния ден назначиха свои дипломати там.

Забиула Муджахид - основният представител на талибанското държавно управление, заяви, че интервенцията в Кабул се е провела в жилищен квартал и е била ориентирана против бойци на ИДИЛ, които са възнамерявали набези в афганистанската столица.
 ИДИЛ към този момент не е опасност за Афганистан, оповестиха талибаните
ИДИЛ към този момент не е опасност за Афганистан, оповестиха талибаните

Терористичната формация вене не работи на територията на страната

До момента " Ислямска страна " не е излязла с изказване за случилото се.

В прилежащ Иран през вчерашния ден управляващите предадоха контрола над посолството на Афганистан в Техеран на пратеници на талибанското държавно управление. Преди това посолството беше обслужвано от пратеници на афганистанското държавно управление, подкрепяни от Съединени американски щати.

Този процес е победа за талибанската администрация, защото се чака в този момент над задачата в иранската столица да се развее талибанското знаме, а не това на Афганистан.

Техеран не е излязъл с формален коментар във връзка прехвърлянето на властта и не е ясно дали това съставлява публично признание на Ислямското емирство на Афганистан, както талибаните назовават ​​своето държавно управление.

В Кабул талибанското министерство на външните работи заяви, че дейностите на посолството ще продължат в Техеран след изпращането на нов шарже д " афер и дипломати от Афганистан. То акцентира още, че промяната на дипломати в задачи в чужбина е законно право на всяка страна.

Талибаните превзеха Афганистан в средата на август 2021 година, откакто силите на Съединени американски щати и НАТО дефинитивно се изтеглиха от страната след 20 години война. Международната общественост не е признала талибанското държавно управление поради строгите ограничения, които то наложи след идването си на власт и които изключително на дамите и малцинствата.

" Ислямска страна " пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

По последни данни са починали петима души
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР