Талибаните съобщиха, че са поели контрола над град Шеберхан в

...
Талибаните съобщиха, че са поели контрола над град Шеберхан в
Коментари Харесай

Талибаните превзеха две столици на провинции, освободиха затворниците в Шеберхан |

Талибаните оповестиха, че са поели контрола над град Шеберхан в северната афганистанска провинция Джаузджан. 

Това е втората столица на провинция, попаднала под контрола на бойците, откакто превзеха Заранж в югозападната провинция Немруз в петък.

Превземането е огромен удар по силите за сигурност, а борби бушуват в цялата страна.

Има известия и за тежки боеве в Кундуз на север и Лашкар Гах на юг.

Насилието ескалира в целия Афганистан, откакто американските и други интернационалните сили започнаха да изтеглят войските си от страната, след 20-годишни военни интервенции.

Талибанските екстремисти реализираха бърз прогрес през последните седмици, завладявайки огромни елементи от провинциите и в този момент са ориентирани към основни градове.

Шерберхан е цитадела на някогашния афганистански вицепрезидент и пълководец Абдул Рашид Достум, чиито поддръжници водят битката против въстаниците.

Началникът на районния съвет Бабур Ещи съобщи пред Би Би Си, че в този момент бойците управляват целия град, като се изключи армейска база, където към момента се водят боеве.

Говорителят на афганистанското министерство на защитата Фаваад Аман съобщи, че държавните сили към момента владеят „ по-голямата част “ от града, в това число летището, и настоя, че Шерберхан „ ще се освободи от терористите скоро “.

Но той призна, че талибаните са завладяли елементи от града и че държавните войски са се отдръпнали „ с цел да се предотвратят цивилни жертви “.

Представители на талибаните обявиха, че са завладяли затвор в Шеберхан и са освободили арестуваните там. Видео във обществените мрежи демонстрира стотици пандизчии, напускащи градския затвор.

Други столици на провинции също са под напън, в това число Херат на запад и южните градове Кандахар и Лашкар Гах.

Афганистанската войска споделя, че десетки ислямистки бойци, в това число висши командири, са били убити в Лашкар Гах. Талибаните обаче отхвърлиха тази версия.

А в столицата на Афганистан Кабул тази седмица талибаните гръмнаха някогашния представител на президента Ашраф Гани и направиха бомбена офанзива против къщата на настоящия министър на защитата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР