Талибаните решиха да разпродават имущество на служители от предишната власт,

...
Талибаните решиха да разпродават имущество на служители от предишната власт,
Коментари Харесай

"Кабул е заплашен от мрак" - талибаните затънаха в неплатени сметки за ток

Талибаните взеха решение да разпродават имущество на чиновници от предходната власт, напуснали Афганистан, в опит да обслужват отговорностите ѝ към непознати електроенергийни компании, оповестява частната телевизия.

Парите би трябвало да покрият главно сметки за електрическа енергия към Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан и Иран съгласно шефа на енергийната корпорация ДАБС Сафиулла Ахмадзай. Може да спрат електроподаването " когато изискат ", за " Ал Джазира " Ахмадзай.

Само четирите прилежащи страни би трябвало да получат от Афганистан 62 млн. $. Освен парцели на избягали чиновници ще бъдат наранени и живеещи в страната, които не заплащат с месеци или години.

Според ДАБС следва назначеното от талибаните държавно управление да утвърди този ход, който може да покрие краткосрочните отговорности на страната, само че не и да реши казуса ѝ дълготрайно.

Сушата тази година усложнява генерирането на електричество от локални запаси, измежду които е силата от Водноелектрическа централа (страната задоволява сама едвам малко над една пета от потребностите си).

Потенциал за напрежение

От изброените съседи на Афганистан идват към 78% от електричеството на страната. Около половината е от трите централноазиатски, като сред Афганистан и Таджикистан има напрежение по други тематики в последните дни. Таджикистан да вземем за пример приюти водачи на съпротивата като някогашния вицепрезидент Амрулла Салех; сред Душанбе и Кабул се разменят остри реплики в последните седмици.

Четирите страни не са получавали нищо за услугата към този момент месец и половина - откогато талибаните овладяха Кабул и съвсем цялата останала територия. При това неплатените към средата на август отговорности към този момент обхващаха няколко месеца. ДАБС потърси помощ от Организация на обединените нации с искане да бъдат предоставени 90 млн. $ за справяне с казуса и покриване на още от по-нататъшните отговорности - месечната сметка варира сред 20 и 25 млн.

За талибаните сметките за електрическа енергия са единствено дребна част от икономическите проблеми в миг, когато страната се изправи пред филантропична рецесия, евентуална нова вълна и спор със Съединените щати за държаните там запаси на афганистанската централна банка.

" Кабул може да потъне в мрак през зимата "

Кадрите на придвижването настояват, че към този момент няма непосредствена заплаха за електроснабдяването, защото Афганистан има обичайно положителни връзки със съседите. Освен това достъп до електричество все още имат едвам 38% от жителите, и то не поради проблеми с подаването.

 В някои региони на Афганистан огромна част от популацията по принцип няма достъп до електричество
© Associated Press

В някои региони на Афганистан огромна част от популацията по принцип няма достъп до електричество

За " Ал Арабия " обаче някогашният началник на ДАБС Дауд Нурзай, че в случай че не се вземат незабавни ограничения, " може да се стигне до филантропична злополука. " Кабул е заплашен да потъне в мрак с идването на зимата ", отбелязва малкия екран с уточнението, че съвсем цялото електроподаване на Кабул е с помощта на мощности в Централна Азия.

Същевременно, в случай че сега няма проблем със запасите на сила в Кабул, то е, тъй като талибаните стопираха да атакуват електропреносната мрежа, свързваща града с Централна Азия (след като към този момент владеят столицата), и тъй като в хаоса след промяната на властта не работят огромна част от индустриалните, държавни и военни обекти, които преди този момент бяха основни консуматори на ток.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР