Талибаните приветстват топло новия посланик на Китай в Афганистан

...
Талибаните приветстваха в сряда новия посланик на Китай в Афганистан,
Коментари Харесай

Талибаните приветстваха в сряда новия посланик на Китай в Афганистан, като министърът на външните работи Амир Хан Мутаки каза, че номинацията на Джао Шенг е „значителна стъпка със значимо послание“ .

За първи път от превземането на властта от талибаните през 2021 г. на посланик в Кабул е предоставен такъв пищен протокол, като афганистанските власти казват, че пристигането на новия пратеник е знак за други нации да излязат напред и да установят отношения с талибаните ръководено правителство.

„Това е нормалната ротация на китайския посланик в Афганистан и има за цел да продължи да напредва в диалога и сътрудничеството между Китай и Афганистан“, се казва в изявление на китайското външно министерство. „Политиката на Китай спрямо Афганистан е ясна и последователна.“

Талибаните не са били официално признати от никое чуждо правителство и Пекин не посочи дали назначаването в сряда е сигнал за някакви по-широки стъпки към официално признаване на талибаните.

Няколко талибански лидери остават под санкции, а мястото на страната в ООН все още се държи от бившето подкрепяно от Запада правителство, ръководено от бившия президент Ашраф Гани.

Талибаните се борят да съживят икономиката и да се справят с хуманитарната криза, тъй като Западът замрази афганистански активи на стойност милиарди долари и отказа да сложи край на финансовата си изолация.

„Изоставете двойните стандарти“

Колата на посланик Джао помете през озеленената с дървета алея на президентския дворец в сряда, ескортирана от полицейски конвой.

Той беше посрещнат от униформени войници и се срещна с високопоставени талибански служители, включително Мохамад Хасан Ахунд, който ръководи администрацията, и външния министър Мутаки.

Изявление от посолството на Китай в Афганистан, публикувано в сряда, призовава международната общност да поддържа своя диалог и да насърчава страната да въведе приобщаваща политическа рамка, да приеме умерени политики, да се бори с „тероризма“ и да развива приятелски външни отношения.

В него се казва, че определени страни трябва да „извлекат поуки“ от случилото се в Афганистан, да изоставят двойните стандарти в борбата с „тероризма“, да върнат чуждестранните активи на страната и да премахнат санкциите.

Китай, втората по големина икономика в света, и талибаните бяха открити относно желанието си за по-тесни връзки, особено търговски. Предишният посланик на страната в Афганистан, Уанг Ю, пое поста през 2019 г., когато подкрепяното от Запада правителство все още беше на власт и приключи мандата си миналия месец.

Говорителят на талибаните в Доха Сухейл Шахин каза пред Ал Джазира, че този ход допълнително ще подобри отношенията между двете страни и ще проправи пътя за сътрудничество в различни области.

„Други правителства назначиха шарже д’афер след изтичането на мандата на техните посланици. Въпреки това Китай реши да номинира нов посланик.“

В Кабул има и други дипломати с титлата посланик, но всички те заеха постовете си преди 2021 г., когато талибаните завзеха властта, след като силите на САЩ и НАТО се изтеглиха след две десетилетия война и окупация.

Само няколко държави и органи, като Пакистан и Европейския съюз, оттогава са изпратили висши дипломати да ръководят дипломатически мисии, използвайки званието шарже д'афер, което не изисква представяне на посланически акредитивни писма на приемащата нация.

Главният говорител на талибаните Забихула Муджахид каза пред агенция Асошиейтед прес, че е традиция новите посланици да връчват акредитивните си писма на ръководителя на страната.

„Това също така сигнализира на други страни да излязат напред и да си взаимодействат с Ислямското емирство“, каза Муджахид, позовавайки се на името на талибанската администрация.

„Трябва да установим добри отношения в резултат на добри взаимодействия и с добри отношения можем да разрешим всички проблеми, които са пред нас или идват в бъдеще.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР