Талибаните обявиха вчера сформирането на временно правителство на Афганистан, съставено

...
Талибаните обявиха вчера сформирането на временно правителство на Афганистан, съставено
Коментари Харесай

Талибаните с правителство, съставено изцяло от мъже

Талибаните оповестиха през вчерашния ден сформирането на краткотрайно държавно управление на Афганистан, формирано напълно от мъже и ветерани от твърдолинейното им ръководство през 90-те години на предишния век и 20-годишната борба против водената от Съединени американски щати коалиция. Това е ход, който надали ще им завоюва интернационалната поддръжка, от която новите водачи по този начин обезверено се нуждаят, с цел да избегнат стопански срив, осведоми dariknews.
Сираджудин Хакани беше назначен за министър в основното вътрешно министерство. Той е в листата на най-търсените на ФБР с премия от 5 милиона $ за главата му и се допуска, че към момента държи най-малко един американски пленник. Той беше водач на всяващата боязън мрежа „ Хакани “, която е упреквана за голям брой смъртоносни офанзиви и отвличания.
Обявяването на новото държавно управление пристигна часове откакто талибаните стреляха във въздуха, с цел да разпилян протестиращи в столицата Кабул и арестуваха няколко публицисти. Това беше вторият път за по-малко от седмица, когато те използваха груба мощ, с цел да разпилян проява.
Липсата на етническа представителност в кабинета, чиито членове са главно представители на преобладаващата в Афганистан пущунска етническа група, също наподобява ще спъне поддръжката му от чужбина.
До 80 % от афганистанският бюджет идват от интернационалната общественост и продължаващата от известно време икономическа рецесия се утежни през последните месеци. Почти ежедневни полети от Катар внасят филантропична помощ, само че потребността е голяма и талибаните надали могат да си разрешат изолираност.
По време на оповестяването на кабинета представителят на талибаните Забиула Муджахид акцентира, че назначенията са краткотрайни. Той не сподели какъв брой дълго ще служат министрите и какъв би бил тласъкът за смяна.
Откакто превзеха Афганистан в средата на август след изтеглянето на американските военни, талибаните не дават знак, че ще проведат избори.
Държавният департамент на Съединени американски щати в свое изказване изрази угриженост, че в състава на кабинета са включени единствено талибани, няма дами и влизат персони със смущаващо минало, само че сподели, че за новата администрация ще бъде съдено по делата й.
Временният министър председател молла Хасан Ахунд беше отпред на талибанското държавно управление в Кабул и по времето на последните години на неговото предходно ръководство. Молла Абдул Гани Барадар, който водеше договарянията със Съединени американски щати и подписа договорката, която докара до изтеглянето, ще е един от заместниците на Ахунд.
Политическа декларация, която беше оповестена дружно с оповестяването на кабинета, имаше за цел да разсее страховете на съседите на Афганистан и останалия свят, само че надали ще успокои страховете на дамите, които не получиха даже един пост.
„ Нашето известие към съседите ни, района и света е, че афганистанска земя няма да бъде употребена в против сигурността на никоя друга страна “, се споделя в декларацията.
Тя прикани задгранични дипломати, посолства, консулства и филантропични организации да се завърнат в Афганистан. Според нея „ наличието им в страната е належащо “.
Декларацията загатва отбраната на правата на малцинствата и хората в неравностойно състояние и дава обещание обучение „ за всички сънародници в границите на шериата “. В трите страници на документа не се загатват дамите.
Абдул Салам Ханафи, етнически узбек, беше назначен на поста втори заместител на Хасан Ахунд. Той е дълготраен член на талибаните и е малко евентуално да задоволи настояванията за приобщаване и представителност на малцинствата.
Освен Хакани, който е на чело на полицията, другият върховен пост в сигурността - министър на защитата - беше даден на молла Мохамад Якуб, синът на създателя на талибаните и съвсем митична фигура молла Мохамад Омар.
Мрежата „ Хакани “, която господства в по-голямата част от Източен Афганистан, е упреквана за трагични офанзиви в Кабул през последните две десетилетия и в организирането на отвличания, постоянно на американци. Според Вашингтон мрежата към момента държи в плен Марк Фрерикс, граждански подизпълнител, който беше похитен през януари 2020 година и от този момент е в неопределеност.
Новият външен министър ще бъде Амир Хан Мотаки, друга видна фигура от последния път, когато талибаните бяха на власт. Предвид неналичието на представителност в кабинета, той е изправен пред сложна задача.
Изборът на министри в кабинета не зачете многото гласове, които призоваваха за приобщаване и сдържаност. Вместо това наподобява той е реверанс пред десетките хиляди талибански бойци, за които е мъчно да одобряват фигури от предходни държавни управления, които те считат за корумпирани и имат вяра, че са били призовани да ги смъкват от власт.
Въпреки че кабинетът е доминиран от етнически пущуни, военните сили на талибаните наподобява към този момент са придобили известно многообразие. Техните редици са доста подсилени от етнически таджики и узбеки. Това може да е повода за изненадващата победа на талибаните в обитаемата с най-вече таджики провинция Бадахшан, която те превзеха съвсем без пердах. По време на предходното им ръководство това беше единствената провинция, която не беше под техен надзор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР