Салоните за красота в Афганистан се затварят – по заповед на талибаните

...
Талибаните обявиха във вторник, че всички салони за красота в
Коментари Харесай

Талибаните обявиха във вторник, че всички салони за красота в Афганистан трябва да затворят сега, тъй като едномесечният срок изтече, въпреки рядката обществена съпротива срещу указа.

Садик Акиф Маджер, говорител на управляваното от талибаните Министерство за разпространение на добродетелта и предотвратяване на порока, не каза дали то ще използва сила срещу салони, които не се съобразяват.

Решението е последното ограничаване на правата и свободите на афганистанските жени и момичета след укази, забраняващи им достъп до образование, обществени места и повечето форми на заетост.

Талибаните заявиха, че са решили да забранят салоните за красота, защото предлагат услуги, забранени от исляма, и причиняват икономически затруднения на семействата на младоженците по време на сватбени тържества.

По-ранното обявяване на едномесечен срок за салоните да прекратят бизнеса си доведе до рядък публичен протест, в който десетки козметици и гримьори се събраха в столицата Кабул. Силите за сигурност са използвали противопожарни маркучи и електрошокови пистолети и са стреляли с пушки във въздуха, за да разпръснат протеста.

Забраната също предизвика безпокойство от международни групи, разтревожени от въздействието й върху жените предприемачи.

Талибаните изброиха редица услуги, предлагани от салони за красота, които според тях нарушават исляма. Те включват оформяне на вежди, използване на коса на други хора за увеличаване на естествената коса на жената и нанасяне на грим, за който се казва, че пречи на измиването, необходимо преди отправяне на молитви.

Семействата на младоженците са задължени по обичай да плащат за предсватбени посещения в салона на булките и техните близки роднини от женски пол.

„Тук не става дума за оформяне на косата и ноктите ви. Това са около 60 000 жени, които губят работата си. Става дума за това, че жените губят едно от единствените места, където биха могли да отидат за общност и подкрепа, след като талибаните систематично унищожиха цялата система, създадена да реагира на домашното насилие“, каза Хедър Бар, асоцииран директор по правата на жените към базираната в Ню Йорк група Human Rights Watch.

Въпреки първоначалните обещания за по-умерено управление в сравнение с предишния им период на власт през 90-те години на миналия век, талибаните наложиха сурови мерки, след като поеха контрола над Афганистан през август 2021 г., след като силите на Съединените щати и НАТО се изтеглиха.

Те забраниха на жените достъп до работа и обществени места като паркове и фитнес зали и наложиха репресии срещу медийните свободи. Милиони гимназистки все още не посещават училище, а университетите са обявени за забранени за студентки.

Някои талибански лидери обаче подкрепиха овластяването на жените, като казаха, че ислямът дава на жените правото на образование и работа.

Мерките предизвикаха ожесточени международни критики, увеличавайки изолацията на страната в момент, когато икономиката й се срина и хуманитарната криза се влошава.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР