Талибаните обявиха победа над провинция Панджшир – последната територия, която

...
Талибаните обявиха победа над провинция Панджшир – последната територия, която
Коментари Харесай

Талибаните обявиха победа в провинция Панджшир

Талибаните оповестиха победа над провинция Панджшир – последната територия, която беше останала отвън техния надзор в Афганистан.

Групировката разгласява фрагменти на своите бойци, развяващи знамето си там. От съпротивата обаче обявиха, че към момента са на „ всички стратегически позиции “ и „ не престават да се борят “. Техният водач прикани за „ национално въстание “, съобщи „ Би Би Си “.

В запис, оповестен онлайн, Ахмад Масуд, водач на Националния фронт за съпротивата на Афганистан (NRF), упрекна интернационалната общественост за легитимация на талибаните и даването на военно и политическо доверие. „ Където и да се намирате, приканвам ви да започнете национално въстания за достолепието, свободата и просперитета на страната ни “, сподели той.

Талибаните поеха контрола над по-голямата част от Афганистан преди три седмици, като столицата Кабул бе завзета на 15 август. Това се случва 20 години след началото на нашествието на Съединени американски щати в азиатската страна. Силите на страната обаче се изтеглиха в края на предишния месец.

Панджшир е дом на сред 150 и 200 хиляди души и е център на опозиция по време на руската окупация на Афганистан през 80-те години на предишния век, както и по време на предходния интервал на ръководство на талибаните сред 1996 и 2001 година. Планинският терен в региона е най-голямото оръжие за отбиване на нашественици от локалните.

Докато съпротивата отхвърля завладяването на провинцията, талибаните настояват противното. Техният представител Забихула Муджахид заяви в изказване, че „ с тази победа страната ни е изцяло извадена от тресавището на войната “.

След като завзеха властта над по-голямата част от Афганистан, бунтовниците започнаха с опитите да покажат нов, по-толерантен облик. Бруталните произшествия и репресиите обаче не престават да съществуват. Очевидци оповестиха за „ Би Би Си “, че през уикенда талибаните са умъртвили бременна полицайка на име Бану Негар. Освен това в едни от най-тежките дни на летището в Кабул, когато хиляди опитваха да изоставен страната по въздух, се появи информация за пукотевица и принуждение над цивилни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР