Талибаните нахлуха в президентския дворец в Кабул и се очаква

...
Талибаните нахлуха в президентския дворец в Кабул и се очаква
Коментари Харесай

Талибаните нахлуха в президентския дворец, САЩ изпраща още 1000 военни в Афганистан

Талибаните нахлуха в президентския замък в Кабул и се чака да разгласят основаването на Ислямско емирство Афганистан. Така се споделяше страната при ръководството на талибаните през 1996-2001 година Въоръжената формация бързо завладя по-голямата част от страната, откакто Съединени американски щати оповестиха, че до края на август ще се изтеглят и ще сложат завършек на 20-годишната война, водена там.

Те дадоха обещание да подсигуряват сигурността на всички чужденци и дипломатически задачи в Кабул, съобщи ТАСС.

" Ние подсигуряваме на всички посолства, дипломатически задачи и задгранични жители, намиращи се в Кабул, цялостна сигурност. Всички, които се намират в Кабул, би трябвало да знаят, че нищо не ги заплашва ", написа в Туитър представителят на талибаните Забиула Муджахид.

Малко по-късно той разгласи пред афганистанската телевизия " Ариана нюз ", че ислямисткото придвижване управлява цялата столица. Талибаните скоро ще стартират нощно наблюдаване в Кабул.

С цел попречване на провокации и застраховане на сигурността на жителите на афганистанската столица в града бе въведен вечерен час.

Междувременно Министерството на защитата на Съединени американски щати позволи още 1000 американски военни да бъдат изпратени в Афганистан , с цел да оказват помощ за евакуирането на хора от столицата Кабул, съобщи Ройтерс, като се базира на представител на администрацията на президента Джо Байдън.

Така броят на американските бойци, които ще бъдат ситуирани краткотрайно в Афганистан, се чака да доближи 6000.

Британски военни пък са пристигнали в Кабул, с цел да оказват помощ за евакуирането на останалите там британци, заяви английското министерство на защитата, представено от Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

По-рано довечера министър председателят Борис Джонсън сподели след изключително съвещание на държавното управление, отдадено на Афганистан, че приоритет ще бъде евакуирането от тази страна на британците и на афганистанците, помагали на английските сили т ам през последните 20 години.

Германия затвори своето посолство в Кабул и се приготвя да изтегля целия личен състав на задачата, заяви немският министър на външните работи Хайко Маас, представен от ДПА.

Франция ще изпрати надлежно тази нощ и на следващия ден два военнотранспортни самолета в Обединените арабски емирства, с цел да изтеглят френските жители от Афганистан, заяви френското министерство на въоръжените сили, представено от Ройтерс.

Саудитска Арабия към този момент е евакуирала целия личен състав на своето посолство в Кабул, заяви саудитската държавна осведомителна организация.

ОАЕ споделиха, че работят, с цел да улеснят евакуирането на задгранични дипломати и техните фамилии от Афганистан.

Емирствата са огромен интернационален директен център.

120 азербайджански бойци дружно с турски военни ще охраняват интернационалното летище на Кабул, съобщи ТАСС, като се базира на министерството на защитата на Афганистан.

Афганистанският президент Ашраф Гани изясни през днешния ден, че е напуснал страната, с цел да избегне " потоп кръвопролития " и конфликти с талибаните, при които е щяло да бъдат убити доста хора и Кабул да бъде опустошен, предадоха международните организации.

Ройтерс отбелязва, че това е първият му коментар, откогато напусна Афганистан при влизането на талибаните в столицата.

Гани не сподели къде се намира. Твърди се, че той е отпътувал за Таджикистан, а оттова е траял за Оман. Според някои източници Гани е отпътувал за Узбекистан.

" Бях изправен пред сложен избор през днешния ден: да изчакам и да се изправя пред въоръжени талибани, влизащи в президентския замък, или да напусна страната. Избрах да напусна, с цел да мога да предотвратя проливането на кръв ", написа Гани във Facebook.

Той акцентира, че талибаните към този момент носят отговорност за " живота, собствеността и достойнството " на жителите на Афганистан. " Много хора и групи се опасяват и са несигурни за бъдещето ", означи Гани.

" Талибаните завоюваха ", призна сбито избягалият от страната афганистански президент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР