Талантливият писател и журналист Стоян Николов–Торлака почина внезапно само на

...
Талантливият писател и журналист Стоян Николов–Торлака почина внезапно само на
Коментари Харесай

Само на 42 години почина писателят и журналист Стоян Николов

Талантливият публицист и публицист Стоян Николов–Торлака умря ненадейно единствено на 42 години, оповестява Блиц. Той оставя жена и три деца.  Причините за неочакваната му кончина не се оповестяват.

От районната библиотека " Гео Милев " в град Монтана взеха решение да почетат паметта му с негов откъс: " Тоа край мое да е изтръбушен отсегде, мое да сме оскотели от беднотиа, но си има неква магия, къде врача ората отново и отново. Душицата нги остава тука и ги чека да си дойдат, какъв брой и да се слунят като глуи кучки по свето. Се ги тегли на навам и рано или късно се прибират. Понекогиж вечно, понекогиж за месец, за недя, за день.. "

........ Стоян се прибра вечно в нашия Северозапад....Поклон пред паметта му ".

От библиотеката " Йордан Радичков " -в град Берковица написаха следното: " Стоян Николов - Торлака - Талантлив с богато възприятие за комизъм, живописен и доста обичащ Северозапада и хората! Поклон! ".

Опелото ще се състои в неделя 07.08.2022 година от 12.00 часа в остарялата черква в Монтана.

Николов е роден е на 3 октомври 1979 година в Монтана. Завършва история във Великотърновския университет „ Свети Кирил и Методий “ и културна антропология в Софийския университет „ Свети Климент Охридски “, след което работи като публицист. Бил е редактор и създател в редица онлайн и печатни медии. От 2015 година до момента има своя коментарна графа в уеб страницата Биволъ.

Дебютният „ Северозападен романь “ на Стоян Николов-Торлака излиза през есента на 2014 година. Това е първата по рода си книга, написана напълно на северозападен акцент, освен това напоена с типичното северозападно грубовато възприятие за комизъм. Романът споделя за живота в малко планинско селце, а главната сюжетна линия се върти към любовната история на Юбица и Свилко. Четивото изненадващо се подрежда измежду най-търсените български книги за месеци наред, а ползата към него надалеч не е единствено от читатели от Северозапада.

През идната 2015 година Торлака издава продължение на романа – „ Автономията???? “. В него историята се развива, а на въображаемото село към този момент е обещано и име – Диви дол. Тук по-силни са аналогиите с обществено-политическата обстановка в България, а сарказмът е по-остър.

Трета част от Северозападната поредност е романът „ Май ше ни бъде… “ (2016). В него хуморът още веднъж става по-ведър, и, съгласно създателя, това е „ книга за вярата “. Категоричен край обаче няма. Торлака си оставя малка врата да продължи историята след време.

През 2017 година писателят издава първия си исторически разказ – „ Иваил цар “. Той е отдаден на цар Ивайло и е в две елементи. Книга първа споделя историята на владетеля досега, в който той заема търновския трон. Книга втора (излиза от щемпел през 2018 г.) пресъздава ръководството на монарха, борбите му с татари и ромеи.

„ Херакъл от Диви дол “ е четвърта книга от Северозападната поредност. В нея основен воин е Данчо Мининката Муфтечка – синът на Свилко и Юбица. Историята е основана на легендите за Херакъл. На Данчо се постанова да повтаря подвизите на древногръцкия воин, само че в наши дни. Комичните провокации го водят от село Диви дол през Бургас, и гръцкия Хераклион, до дунавското село Остров, немския град Пасау и доста други места.

През 2020 година излиза романът „ Хазарт “ – модерна история за един юноша, който се увлича по залозите и се поддава на притегателната мощ на хазартната взаимозависимост.

Сборникът „ 101 текста на Торлака за Биволъ “ също излиза от щемпел в края на 2020 година В него са включени публикации на Стоян Николов-Торлака, писани за уеб страницата „ Биволъ “ в интервала 2015 – 2020 година Поводът е 10-годишнината от основаването на медията.

“Разкази за маса ” е деветата книга на създателя и негов първи алманах с разкази. Тя излиза от щемпел през 2021 година и е част от хумористичната Северозападната поредност. Действието се развива в измисленото село Диви дол, а в историите се появяват както някои от познатите от предходните четири книги герои, по този начин и доста нови.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР