Талантливият наш публицист Димо Димовски за парадоксите на българските нрави

...
Талантливият наш публицист Димо Димовски за парадоксите на българските нрави
Коментари Харесай

Парадоксите на българските нрави

Талантливият наш журналист Димо Димовски за парадоксите на българските нрави в есето си „ Стъкълца по пътя ”.

Това, което чужденците знаят за нас е, че тук на Балканите живее дребен народ със лично достолепие. Това, което чужденците не знаят за нас е, че достолепието ни е прекомерно нежно, а и нищо не ни коства.

Това, което чужденците знаят за нас е, че сме имали бурна история. Но това, което не знаят е, че никой у нас не се е поучил от историята ни.

Това, което чужденците знаят за нас е, че ориста е била немилостива към тоз народ, само че това, което не знаят е, че същата тази орис постоянно е била в ръцете на неговите правителства…

Това, което знаят за нас е, че сме по патриархалному гостоприемни, само че това, което не знаят за нас е, че оплюваме гостите си незабавно щом си тръгнат…

Това, което чужденците знаят за нас е, че не държим изключително доста на дадената дума. Това, което не знаят е, че за една изтървана дума убиваме индивида.

Това, което чужденците знаят за нас е, че избрахме многопартийността. Онова, което не знаят е, че се държим по този начин, като че други партии, с изключение на нашата не е имало, няма, не трябва и да има.

Това, което чужденците знаят за нас е, че доста постоянно се самообругаваме. Но това, което не знаят е, че изпитваме прикрито предимство над останалите, които в нашите очи са роми, шваби, поконеци, жабари, мамалигари.

Това, което чужденците знаят за нас е, че до момента в който дишаме се трудим. Но това, което не знаят, че остарели хора попълзяват от работа, с цел да лентяйстват благите им чеда.

Това, което чужденците знаят за нас е, че фолклорът ни е страховит. Но това, което не знаят е, че мнозина измежду нас избират непознатия, тъй като им се коства още по-страхотен.

Инфо: www.webstage.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР