Талантлив български режисьор почете по оригинален начин Деня на Африка,

...
Талантлив български режисьор почете по оригинален начин Деня на Африка,
Коментари Харесай

Наш режисьор почете Деня на Африка с уникална картина

Талантлив български режисьор уважи по автентичен метод Деня на Африка, който се отбелязва на 25 май. На тази дата през 1963 година 53 африкански страни се сплотяват в името на всеобщия мир, съдействие и разцвет, създавайки Организацията за Африканско единение (от 2002 се назовава Африкански съюз).



Джоузеф Ал-Ахмед, който сега е в Съединени американски щати, е нарисувал картина, озаглавена " Юмрукът е моят пестник! Пазете се от него ". На нея са изобразени трима от най-големите борци за права на чернокожите - Мартин Лутър Кинг, Малкълм Екс и Нелсън Мандела.



Джоузеф, който носи гените на няколко народа, е израснал в мултикултурна и космополитна среда. Син е на известната журналистка и преводачка Оля-Ал-Ахмед и сириеца Мохамед Ал-Ахмед. Баба му по майчина линия е поетесата Ваня Петкова, потомък на украинска графиня и съветски бежанец. Неин брачен партньор и дядо на Джоузеф е д-p Hypи Caдиĸ – cyдaнeц, oт нyбийcĸи пpoизxoд.

Това изяснява и специфичното отношение на 25-годишния Джоузеф към Черния континент. Самият той придобива уменията си на художник в Националната гимназия за приложни изкуства „ Св. Лука “ в София. Страстта към киното обаче надвива и той приключва Всеросийския държавен институт по кинематография (BГИK) в Mocĸвa. Това е най-старият кино университет, cpeд чиитo възпитaници ca Aндpeй Tapĸoвcĸи и нocитeлят нa „ Ocĸap “ Hиĸитa Mиxaлĸoв.

Преди две години игралният късометражен филм " Мотиви " на Джоузеф Ал-Ахмад взе огромната премия за " Най-добър късометражен филм " на кинофестивала в Лос Анджелис (Los Angeles Film Awards), както и наградата " Почетен режисьор ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР