Талантите на България вече не са изправени пред дилемата -

...
Талантите на България вече не са изправени пред дилемата -
Коментари Харесай

INSAIT обяви уникална докторантска програма: 36 000 евро годишна стипендия в България -

Талантите на България към този момент не са изправени пред алтернативата - да одобряват високо платена работа в ИТ промишлеността или да изоставен страната, с цел да придобият задълбочени знания и умения на международно равнище. Докторантската стратегия по компютърни науки и изкуствен интелект на INSAIT е неповторима за Източна Европа, като за първи път предлага условия, конкурентни на водещите интернационалните университети - стипендии от 36 000 евро на година и образование под управлението на международно приети професори от топ американски и швейцарски университети като Масачузетският софтуерен институт (MIT), Карнеги Мелън (CMU), ETH Цюрих, Йейл и EPFL.

Програмата предлага на българските студенти да доближат международно равнище, без да се постанова да напущат България, и късмет за развиване на тези, които приключват образованието си в чужбина и желаят да се завърнат назад. Световните софтуерни компании DeepMind (изследователското поделение на Google) и Amazon Web Services също обезпечават стипендии за надарените млади учени. Техни водещи специалисти в региона на изкуствения разсъдък и компютърните науки ще вземат участие в докторантската стратегия и като ръководители на студентите.

Програмата на INSAIT е структурирана също като в елитните американски и швейцарски университети и е с дълготрайност до пет години. Студентите ще вземат участие в обменни стратегии, в границите на които ще прекарват до три месеца годишно в университетите на своите ментори, като в същото време си сътрудничат и с локалните проучвателен групи.

INSAIT приема претенденти, които имат за цел да се развиват като топ откриватели, учени или бизнесмени, целящи основаването на високотехнологични компании. За да аплайват, студентите би трябвало да владеят британски език на чудесно равнище и да имат (или да са в развой на приемане на) бакалавърска или магистърска степен в някоя от следните области: компютърни науки, информатика, физика, математика или електронно инженерство. Очаква се първите докторанти да стартират през есента на 2022 година

Първоначалният лист от проучвателен области включва: машинно самообразование, компютърно зрение, обработка на натурален език, езици за програмиране, верификация, компютърни системи, компютърна архитектура, осведомителна сигурност, доктрина и логаритми.

Ръководители на младите учени ще бъдат едни от водещите професори в региона на компютърните науки и изкуствения разсъдък, носители на редица международни оценки, спечелили общо 11 гранта от Европейския съвет за научни проучвания (ERC)*, и основали 9 високотехнологични започващи компании:

● Срджан Цапкун, професор в ETH Zurich, и ACM fellow, притежател на ERC Consolidator грант. Неговите проучвания в региона на осведомителната сигурност - както хардуерна, по този начин и софтуерна, са основополагащи за развиването на тази сфера в международен мащаб.

● Отмар Хилигес, професор в ETH Zurich, преди този момент в Microsoft Research, чиято научна активност е в региона на компютърното зрение. Носител на ERC Starting и Consolidator грантове.

● Мартин Яги, професор в EPFL по машинно самообразование, преди този момент откривател в ETH Zurich.

● Андреас Краузе, професор по машинно самообразование в ETH Zurich, преди този момент професор в Caltech, USA. Носител на ERC Starting и Consolidator грантове.

● Петер Мюлер, професор в ETH Zurich. С проучванията си той поставя основите в региона на софтуерната верификация, като сега работи по основаването на SCION, ново потомство сигурен и благонадежден интернет.

● Онур Мутлу, професор по компютърни архитектури в ETH Zurich, ACM и IEEE fellow, чиито проучвания са внедрени в голям брой чипове, в това число тези на Apple, Intel, IBM, Samsung и Sun Microsystems.

● Мартин Одерски, професор по езици за програмиране в EPFL и ACM fellow, изобретил езика за програмиране Scala. Носител на ERC Advanced грант.

● Матиас Пайер, професор в EPFL, чиито проучвания в областта на осведомителната сигурност имат разнородни приложения в промишлеността. Носител на ERC Starting грант.

● Драгомир Радев, професор по обработка на натурален език в Yale, чиято работа е приета с голям брой награди, измежду които ACM, ACL, AAAS и AAAI fellow.

● Руслан Салахутдинов, професор по машинно самообразование в университета Carnegie-Mellon, някогашен шеф на изследователския екип по изкуствен интелект в Apple и някогашен докторант на Проф. Джефри Хинтън, съоткривател на deep learning.

● Лоран Ванбевър, професор в ETH Zurich, чиито проучвания за повишение на сигурността и надеждността на компютърните мрежи са от значима роля за образуването на нова научна сфера с директни приложения в промишлеността. Носител на ERC Starting грант.

● Вирджиния Василевска-Уилямс, професор по доктрина и логаритми в Масачузетския софтуерен университет и Sloan fellow, откривател на най-бързия логаритъм за умножение на матрици в света.

● Мартин Вечев, професор в ETH Zurich, преди този момент в IBM T.J. Watson Research Center, чиято работа слага началото на региона на машинното самообразование върху програмен код. Изследванията на Проф. Вечев оказват помощ за основаването на по-надежден и сигурен изкуствен интелект и оферират нови способи за програмиране на квантови компютри. Единственият българин притежател на два ERC гранта: Starting и Consolidator.

● Цъ Жанг, професор по компютърни системи и Data Science в ETH Zurich, преди този момент постдокторант в Станфорд. Изследванията на професор Жанг се концентрират върху системи за машинно самообразование. Носител на ERC Starting грант.

*Европейският съвет за научни проучвания (ERC) е организация на Европейската комисия за подкрепяне на научни проучвания. ERC е знак на върховите научни достижения като бюджетът на съвета за 2022 година е към 2 милиарда евро, а един грант възлиза сред 1.5 и 2.5 милиона евро за 5 години.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР