Талантът у нас се радва на завист и агресия в

...
Талантът у нас се радва на завист и агресия в
Коментари Харесай

За свободата и несвободата след казаното от Морфов за ”Хъшове” и Донкин

Талантът у нас се радва на злоба и експанзия в колосални рзмери. И постоянно е потискан от политико-угодниците в региона на изкуството – освен театъра.

Преди два дни режисьорът и артистът Александър Морфов написа до медиите, че спектакълът „ Хъшове “ няма да се играе в Народния спектакъл „ Иван Вазов “, до момента в който негов шеф е Мариус Донкин. Новината бе отразена в 3-4 медии.

Ето текста на Морфов:

" Е, другари, Хъшове, какво ще кажете?

Директорът на театъра, на Народен спектакъл „ Иван Вазов “, претендентът за общински консултант на Движение за права и свободи Мариус Донкин, позволява да се играе спектакъла „ Хъшове “, без да обезпечи никакви подготовки за възобновяване на спектакъла, който от две!!! години е свален от репертоара, както и всички други мои спектакли! Разбира се, тази подигравка е за ние сами да се откажем от опцията да изиграем спектакъла, лишени от НОРМАЛНИТЕ и НЕОБХОДИМИ подготовки за възобновяване на " Хъшове " и да бъде трансферирана отговорността върху нас!

Кандидатът на Движение за права и свободи Донкин провежда „ Общонационално турне в чест на годишнината от гибелта на Иван Вазов и не включи най-емблематичното произведение на Вазов — „ Немили недраги “. Може би съветникът на Движение за права и свободи не знае, че „ Хъшове “ е драматизация на повестта „ Немили недраги " или може би неговите партийни съветници са решили, че не е добре за Движение за права и свободи този театър да съществува в репертоара на Народния спектакъл! Кандидатът за общински консултант на Движение за права и свободи — Мариус Донкин е ВАШИЯТ ДИРЕКТОР!

Мълчете си и си трайте! Гордейте се!

С голямо страдание и опрощение към нашите фенове би трябвало да разглася, че спектакълът „ Хъшове “ няма да се играе на сцената на Народен спектакъл " Иван Вазов “, най-малко до момента в който този човек е шеф на театъра! “

Нещо да не е ясно?

Вече всички схванаха, че Донкин има поддръжката на Движение за права и свободи. Не споделям, че те стоят зад поста шеф на Народния, само че явно Донкин се употребява с тяхното благоволение, другояче за какво ще го издигат за консултант. Става дума за управлението, не за електората.

Но по този начин е решил Донкин и това е негово право. Други от гилдията не крият своето поклонение пред досегашния министър председател Борисов. Някои получиха облаги от раболепието. Несъгласните с сходна простотия пък бяха изтласкани на втори, трети и още по-заден проект.

" Дружбата " сред Морфов и Донкин има предистория. През 2017 година Морфов напуща поста „ основен режисьор “ на Народния спектакъл. Директорът Донкин споделя тогава пред „ Дневник “: „ Аз разногласия с него нямам. Той не е имал време през тази година да спори с мен. Той постоянно по този начин си подава документите, не уведомява никого. За неплатени отпуски, за всичко “.

Не излъчва обич и почитание този коментар. Ще каже някой: Държавата се тресе, на ръба на политическа и институционална рецесия сме, а вие ни занимавате с Морфов, Донкин и „ Хъшове “!

Точно по тази причина ви и занимаваме. Защото тя, рецесията, се крои и провежда от силите, които поддържат Донкин и не харесват Морфов.

Много е просто за схващане. Медиите на Пеевски от години дават рабо на Донкин и " харят " Морфов при всеки мотив. През 2017 г.някои от тях пишат: „ Морфов се отхвърли от България “. Цитират негово изявление за латвийска медия. „ Родоотстъпникът “ обаче е споделил следното: „ Когато се справяш добре, хората не се интересуват от твоята народност, само че в случай че сбъркаш, те го оправдават с твоя генезис. Не бих желал да повеждам след себе си своите предшественици. Предпочитам да съм самостоятелен и свободен, без положителното или неприятното, което националността би могла да прибави. Човек е важен с това, което е”.

Усеща се внушението.

Думата ни е за свободата и несвободата.

Несвободата реши спектакли на Морфов и съответно „ Хъшове “ да не се играят в Народния спектакъл. След остра реакция на фенове и театрали в мрежата и някои медии, Донкин въпреки всичко позволи наесен „ Хъшове “ да се играе.

Свободата обаче избра да откаже това „ състрадание “.

За това иде тирада.

И тъй като диалогът се завъртя към Народния спектакъл, ето за край нещо от Иван Вазов:

Стресни се, племе закъсняло!
Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!
След теб поколение иде цяло –
какво ще да му завещайш?

Не разбирам доста от спектакъл, само че за свободата и несвободата знам много.

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР