Талал Таха и екипът му в болницата ал-Шифа, най-голямата в

...
Талал Таха и екипът му в болницата ал-Шифа, най-голямата в
Коментари Харесай

Медиците от Газа казват, че Израел е атакувал линейки, здравни заведения

Талал Таха и екипът му в болничното заведение ал-Шифа, най-голямата в град Газа, са получили незабавно позвъняване в събота вечерта и са се задействали. По-рано същия ден Израел стартира да удря изолираната линия Газа след зашеметяваща офанзива на въоръжена палестинска формация Хамас на израелска територия.

Три автомобила са се насочили към място наоколо до източните гробища на града. Екипът наблюдава звука на виковете за помощ, до момента в който градът беше обхванат от мрак.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Газа е изправена пред „ филантропична злополука “, до момента в който електроцентралата работи без гориво Колективното наказване на милиони в Газа не е целесъобразно: водач на Шотландия Какво съставлява Ивицата Газа, обсаденият палестински анклав под израелско нахлуване? завършек на списъка

„ Внезапно бяхме цел [от въздушна атака] и избягахме за сигурност “, сподели Таха, парамедик, пред Ал Джазира. Екипът за незабавна помощ скочи в колите си на пътя Салах ал-Дин и транспортните средства продължиха няколко метра преди нов въздушен удар.

Трима негови сътрудници бяха убити, а Таха беше леко ранен. „ Нашата задача е филантропична, ние предоставяме единствено филантропични услуги и бяхме ориентирани без никаква причина, без никакво опрощение “, сподели той.

Това не беше еднократен случай. Здравните управляващи и медицинските организации в линията Газа упрекнаха Израел в съзнателно бомбардиране на коли за спешна помощ и здравни заведения в обсадения анклав, в нарушаване на интернационалните правила, които класифицират сходни офанзиви като военни закононарушения.

Палестинското сдружение на Червения полумесец (PRCS) осъди в сряда „ умишленото ориентиране към медицински екипи “, което умъртви „ четирима парамедици за по-малко от половин час през днешния ден, макар предварителната съгласуваност “.

„ Насочването към медицински личен състав е съществено нарушаване на интернационалното филантропично право и на човечеството “, се споделя в изказване на организацията в сряда. „ PRCS изисква отговорност за това военно закононарушение, настоявайки за неотложно следствие и правдивост за жертвите. “

Министерството на здравеопазването в Газа също осъди това, което назова „ директни и систематични офанзиви против коли за спешна помощ “.

„ Насочването към коли за спешна помощ жестоко опонира на интернационалните закони и контракти, които пазят здравните заведения и услуги тук-там, наранени от въоръжени спорове “, се споделя във вторник.

Поне 1200 души са били убити в Газа от началото на военните дейности в събота,  включително стотици деца и дами, а повече от 5600 жители са били ранени, сподели здравното министерство.

Петнадесет коли за спешна помощ и девет здравни институции са били ударени, в това число постройката на Министерството на здравеопазването, клиниката Rimal и Международния очен център, се споделя в известието.

Лекари без граници (Лекари без граници, известни също с акронима си MSF) обявиха, че са преброили 16 убити медицински личен състав от събота, 18 унищожени коли за спешна помощ и осем медицински уреди, развалени изцяло или отчасти.

Сохайб Сафи, медицински координатор на MSF в Газа, сподели, че мащабът на вредите е „ доста ясно доказателство “, че здравната помощ в анклава е била съзнателно атакувана от израелските сили.

„ Когато коли за спешна помощ се пробват да доближат зони, обстрелвани, те са ориентирани като известие, че никой не би трябвало да влиза вътре, с цел да изтегля ранени или блокирани хора “, сподели Сафи пред Ал Джазира. В резултат на това таксита и частни коли от ден на ден се заемат със задачата да транспортират ранените до лечебни заведения, с цел да избегнат привличането на внимание.

Израел настояваше, че предизвестява цивилните да изтеглят постройките, преди да ги удари, защото на земята доста палестинци бяха улучени без никакво предизвестие. И Израел даде ясно да се разбере, че приготвя почвата за сухопътна инвазия.

Говорителят на израелската войска Джонатан Конрикус в сряда сподели, че задачата на израелската войска е „ да се увери, че Хамас в края на тази война няма да има никакви военни качества, с които да може да заплашва или убива израелски цивилни “.

Намаляващи запаси

В болница al-Shifa освен пациентите и техните фамилии търсят помощ. Изплашените поданици на град Газа също са намерили заслон в болничното заведение с вярата, че няма да бъде нападната.

Но към този момент неонатологичното поделение е отчасти развалено заради бомбардировките към оборудването, съгласно медицинския личен състав.

Гасан Абу-Ситтах, хирург в болница ал-Шифа, сподели, че обстановката в сряда продължава да се утежнява. „ Много пациенти, изключително деца, идват с ужасяващи пострадвания “, сподели той.

„ Тази заран имахме красиво младо момиче с в действителност неописуеми пострадвания по лицето, чиято майка е доктор в al-Shifa и беше убита, когато домът им беше нападнат. “

Абу-Ситта добави, че лечебните заведения са цялостни и запасите стартират да се изчерпват. „ И това е единствено четвъртият ден “, сподели той.

Сафи от MSF сподели, че организацията към този момент е употребила половината от своите запаси за изключителни обстановки, които възнамерява да продължат два месеца по време на рецесия.

Израелският министър на защитата Йоав Галант разгласи в понеделник цялостна обсада на Газа, в това число възбрана за допускане на храна, електричество и гориво на територията.

Болниците не са имали достъп до електрическата мрежа и зависят от гориво за зареждане на своите генератори. В болница al-Shifa медицинският личен състав пресметна, че запасите от гориво могат да продължат най-вече три до четири дни.

Острият дефицит на медикаменти за обслужване на непрестанно възходящ брой пациенти към този момент има съществени последствия за някои от най-уязвимите пациенти. Министерството на здравеопазването пресметна, че 9000 пациенти в Газа страдат от рак и се нуждаят от лекуване.

Кръв за трансфузии, съществени медикаменти, здравно съоръжение и обезсолена вода също са нужни в Ивицата Газа, споделиха медици.

Махмуд Шалаби, старши програмен управител на основаната в Обединеното кралство организация Медицинска помощ за палестинците (MAP) в Газа, изрази угриженост за вероятността за стягане на блокадата и евентуална наземна инвазия.

„ Надявам се, че не “, сподели той пред Al Jazeera. „ Защото [ако е така], това ще бъде най-лошата филантропична злополука, която палестинците са виждали от 1948 година насам. ”


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР