Тактическа Пирова победа и стратегически провал на ЦАХАЛКогато Израел унищожи

...
Тактическа Пирова победа и стратегически провал на ЦАХАЛКогато Израел унищожи
Коментари Харесай

Израел загуби възможността да нанася удари по ядрените обекти на Иран

Тактическа Пирова победа и стратегически неуспех на ЦАХАЛ

Когато Израел унищожи комплекса на посолството на Техеран в Дамаск без забележима причина при започване на април, убивайки няколко ирански генерали, това беше възприето от мнозина като дръпване на спусъка на огромна война в Близкия изток.

Като предизвика неминуем ответен удар, Нетаняху разчиташе, че ще може да излезе от задънената улица в връзките със Съединените щати и ще ги въвлече във военните дейности на своя страна. Пътьом евентуално е било планувано благодарение на американците най-сетне да се реши иранският нуклеарен проблем, който тревожеше Израел, като се унищожат изцяло съответните уреди на иранска територия. Ще бъде допустимо безшумно да се „ закрие “ казусът с палестинците от Газа, като ги изтласкат от линията. На фона на грандиозната война кой би го забелязал.

Очакваният отговор на Иран обаче се оказа кичест и многопластов по персийски, а всичките му последици следва да бъдат оценени. Така че, макар показната бравада за 99% от свалените цели, израелските стратези и генерали имат върху какво да мислят.

Първоначално израелската войска (ЦАХАЛ) като цяло съобщи, че е свалила всички противников цели, приближаващи въздушното пространство на страната, само че по-късно се появиха голям брой изображения, показващи най-малко дузина ирански ракети, летящи над Кнесета в Йерусалим. Имаше шанс, че „ приземяването “ им в него явно не беше включено в плануваните им задания. Отбраната на града беше очевидно разрушена.

Детайлният разбор на иранската интервенция „ Правдиво заричане “ е въпрос на време, само че фактът, че Съединени американски щати и други западни страни побързаха да убедят Израел да не се пробва да отговори със същите многочислени изстрелвания на иранска територия, приказва доста.

Вашингтон, посредством Байдън, даже съумя да заявява, че няма да взе участие в никакъв хипотетичен удар на ЦАХАЛ против Иран. И не става въпрос единствено за президентската акция. Една „ дребна победоносна война “ може даже да помогне на сегашния началник на Белия дом. Само че това не се чака. Няма да е „ дребна “, а евентуално единствено огромна, и то с незнаен излаз. Техеран не възнамеряваше да нанесе оптимални вреди на врага; желанието му беше да покаже опциите си за това.

И наподобява те искрено са уплашили някои хора.

По-голямата част от дроновете и ракетите, които той изстреля към Израел от личните си пунктове и разнообразни страни от Ирак до Йемен на 4 до 5 талази, съгласно разнообразни оценки, от 300 до 500, не носеха бойна част, а в допълнение гориво за превъзмогване разстояние от хиляда километра и принадлежности, записващи работата на израелската система за ПВО/ПРО.

Те ги „ размотаха “ в доста направления, дефинираха параметрите и честотите, откриха прозорците на навлизане, през които на последния стадий, 7 / съгласно някои данни 9/, влязоха хиперзвукови ракети Fattah-2, които свободно поразиха стеснен брой авансово избрани цели.

Сред тях бяха основният център за техническо разузнаване на ЦАХАЛ в Голан и две авиобази в пустинята Негев - Рамон и Неватим, от които излетяха самолетите, обстреляли иранското посолство в Дамаск. Техеран разгласи съществуването на сходни оръжия едвам в края на предходната година и в този момент е вторият в света след Русия, който сполучливо ги е тествал в действителен пердах.

В същото време, тъкмо един ден преди тази интервенция, Иран извърши най-голямата хакерска атака против Израел, като краткотрайно прекъсна зареждането на радарната му система и мегаполиса Тел Авив, който те нормално избират да не разясняват.

Лесно е да си представим какъв брой мощен може да бъде иранският удар, в случай че и двете събития се наслагват едно върху друго и всички дронове и ракети на Техеран са оборудвани с същински бойни глави. Досега той не е направил това, също по този начин, явно, не желае да бъде замесен в огромна война.

Особено безпокойствие за израелското управление, явно, би трябвало да бъде фактът, че в допълнение към загубата на привилегията на далечните офанзиви против своя върл зложелател, то в действителност загуби опцията да изнудва Иран с вероятността да поразява нейните нуклеарни уреди.

Тази обстановка породи, явно, с помощта на особено премислен ирански удар по двете най-големи военновъздушни бази на ЦАХАЛ, Рамон и Неватим, ситуирани в непосредствена непосредственост до основния нуклеарен център на Израел в Димона. Предполага се, че тук освен са създадени атомните оръжия на страната, само че и се намира главното им вместилище.

Именно от тези авиобази то щеше да се изстрелва при положение на неотложност. Те със своята авиация и системи за ПВО/ПРО са главната защита на Димона, най-отбраняваното израелско оборудване. И в случай че Иран им е „ протегнал ръка “, това значи, че може да и да ги доближи, което Израел даже не можеше да си показа до неотдавна.

Фактът, че иранските ракети поразяват с удивителна акуратност пистите, а не техническите служби на авиобазите, също явно е направено съзнателно. Като направиха кратери в изключително здравия и пълен бетон, предопределени, наред с другото, да одобряват свръхтежки товарни самолети и стратегически бомбардировачи от Съединените щати, иранците демонстрираха, че могат също толкоз елементарно да пробият отбраната на реактора Димона и може би даже таваните на нуклеарните складове.

Ситуацията за Израел се утежнява от обстоятелството, че по-новите нуклеарни уреди на Иран са разпръснати из цялата страна и заровени в скалите. За ЦАХАЛ е доста по-трудно да ги удари, изключително без поддръжката на американците, които небрежно се отхвърлиха от сходна „ чест “, пред риска Техеран още веднъж да пробие до една-единствена точка в Димона. Трябва изцяло да загубите главата си, което, за жалост, не е изцяло изключено, с цел да се осмелите да атакувате ирански нуклеарни уреди в такава обстановка. Това коства цената на всички останали стотици дронове и ракети, „ изпратени на заличаване “. Типичен гамбит. Шах и мат, в действителност думите са на персийски.

Техеран като цяло не на вятъра тържествува и споделя, че е изцяло удовлетворен, макар че не лиши нито един живот за починалите си генерали, което не е особено за него. Това единствено акцентира, че неговата облага, и то забележителна, е другаде.

В допълнение към пробива на израелската система за противовъздушна отбрана/ПРО, това е и нейното деликатно изследване в деяние, както и големият преразход на зенитни ракети с обща цена до 1 милиард $, доста надвишаваща цената на свалени всеобщи дронове.

Иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахиан към този момент съобщи, че неотдавнашните ответни удари на страната против израелския режим може да са по-широко публикувани. В телефонен диалог с Генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш той даже му се скара, като означи, че Иран няма различен избор заради отхвърли на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да осъди израелската офанзива против иранското посолство в Дамаск.

Той също по този начин прикани израелците да спрат веригата от ескалация тук. А неговият заместител Али Багери Кани заплаши:

Сега е ред на Израел. Сценарият за панзападна война против Иран, макар цялата взаимност, изразена към израелците и обещаната помощ, наподобява се провали. Провеждането на широкомащабни военни интервенции единствено против него също е извънредно съмнителна концепция.

Но Нетаняху по принцип въобще не може да избегне реакцията. Десният лагер, показан от политици като И. Бен-Гвир, бушува и упорства за „ съкрушителна офанзива “ против Иран. Повечето анализатори считат, че най-вероятно израелският министър председател ще прибегне до някакви „ асиметрични ограничения “ във второстепенни области.

Но ще ги търпи ли Техеран? Следователно опасността от огромна война в Близкия изток към момента остава доста действителна.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед6422Доц. Григор Сарийски за Европейски Съюз: Не може да има попътен вятър за транспортен съд, който няма посока!Алтернативен Поглед6899Доц. Григор Сарийски за еквилибристиките на Асен Василев с бюджетаАлтернативен Поглед49557Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед28904Мартин Карбовски: Трябва ни гражданска война, която да се води от интелигенция, която не презира народа сиАлтернативен Поглед42808Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед554620Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед184199Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед127974Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дни
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР