Таксите за ВУЗ да отпаднат!? По-голямо безумие не бях чувал

...
Таксите за ВУЗ да отпаднат!? По-голямо безумие не бях чувал
Коментари Харесай

Александър Стоянов: Таксите за ВУЗ да отпаднат!? По-голямо безумие не бях чувал скоро!

Таксите за ВУЗ да отпаднат!? По-голямо безумство не бях чувал скоро! Популизмът зад този ход е толкоз мъчителен и ляв, че чак боли. Оставяме обаче това на страна. Какво ще значи сходен ход за университетите?

Това разяснява във " Facebook " Александър Стоянов

От позиция на администрацията и университетския състав това ще е манна небесна -
средство за безграничен прилив на пари от страната към университетите, който няма да бъде привързан с никакъв сериозен мониторинг от страна на обществото. Специалностите ще се запълват с куцо, кьораво и сакато, единствено и единствено с цел да има бройки и да се наливат държавните пари - т.е. нашите пари, в едно обучение, което от години е под всякаква рецензия като равнище и успеваемост.

Подобно " опичане на работата " ще задълбочи така и така големия проблем с качеството на преподаване. Професори и доценти на които приходите са им в забрадка вързани и обезпечени от страната, ще изпаднат в цялостен стазис във връзка с преподавания материал. Практиката една и съща лекция да се чете десетилетия наред без промени, ще се трансформира в норма. Същевременно, студентите ще се държат непременно в описите, с цел да може да се точат сигурни пари от държавната поръчка бройки. Забравете за скъсани и изпаднали - ще има хора, които ще влачат с десетилетие, единствено и единствено с цел да може страната да заплаща за тяхното " образование ".

Авторите на този " ментален шедьовър " безспорно са комунисти по дух, разбирания и липса на вероятност за бъдещето. Ходът е на ниска цена трик, с който се цели привличане на университетските среди в поддръжка на съответната политика. Сигурен съм, че малко на брой ще са тези академични дейци, които ще възроптаят против опцията да изкарват повече и по-сигурни пари.

Естествено огромният губещ ще е обществото.
Първо - нашите пари ще заплащат сметките за тази непоносимо сготвена вечеря за простаци. Второ - нашите деца ще продължат да получават ниско по своето качество и евентуално влошаващо се в дълготраен проект, образование, отразено в изпразнено от наличие дипломи. Трето - бизнесът ще бъде наводнен от пишманвишисти с отлични дипломи и нулева подготовка, които обаче претендират за баснословни стартови заплати, привилегии и преимущества.

Българското общество, а и човечеството като цяло, не е узряло за гратис и общодостъпно висше обучение. С въвеждането на такива дотирани от страната курсове действително ще се унищожи " висшето " във " висше обучение ". Смисълът на университетите е да предлага изключителни и характерни по равнище познания, които да обслужват самостоятелното развиване на студента в интерес на него самия и на обществото, само че в подмяна на напъните и средствата на самия студент. Висшето обучение е инвестиция, а не обществена помощ.

Ако страната толкоз се е загрижила, дано усили броя на стипендиите за триумф,
с които да се подтикват умни, само че по-бедни младежи, които няма по какъв начин да си разрешат да учат във ВУЗ. Това е почтена и потвърдила се във времето процедура. Това което се е потвърдило във времето като неуспех, е превръщането на характерни, извънредни форми на обществено развиване в всеобщо налични помощи. Масовостта и качеството съвсем в никакъв случай не вървят ръка за ръка. Да раздаваш дипломи за висше обучение под път и над път е като страната да стартира да печата пари и просто да ги дава на хората, с цел да си имат. В стопанската система това води до инфлация, финансов колапс и рецесии. В образованието ще докара до обезличаване на висшето обучение, наводнение на пазара на труда с некачествени фрагменти и в последна сметка обществен и стопански колапс за общество, цялостно с висшисти, чиято подготовка е на равнище 10 клас. И всичко това, с цел да може няколко души с трофеи да се нагушат с нашите пари и по-късно да обслужват нечии партийни ползи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР