Таксите в държавните ВУЗ отпадат още тази година.Таксите за обучение

...
Таксите в държавните ВУЗ отпадат още тази година.Таксите за обучение
Коментари Харесай

Таксите в държавните ВУЗ отпадат още тази година, вдигат заплатата на преподавателите

Таксите в държавните ВУЗ отпадат още тази година.

Таксите за образование на студентите и докторантите държавна поръчка да отпаднат още през тази академична година. Това реши държавното управление, предава

Целта е да се усъвършенства достъпът до висше обучение на студентите, както и държавните висши учебни заведения да станат по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се двоумят дали да продължат своето обучение и житейски път в чужбина или в България.

С отпадането на таксите разноските за образование ще бъдат поети от страната.

Необходимата сума за 2024 година е близо 136 млн. лв..

Ще бъдат отпуснати спомагателни средства на университетите и научните организации, които имат право да организират образование в просветителната и научна степен “доктор ”, за компенсирането им за понижените доходи от такси.

“Да, напъните си костват и би трябвало да продължат ”, съобщи министър председателят в оставка Николай Денков. Според него от тази мярка ще се възползват 127 000 студенти и докторанти.

А по предложение на Красимир Вълчев и Медиха Хамза от ГЕРБ депутатите от просветната комисия одобриха на второ четене, че междинната заплата на университетския състав в държавните висши учебни заведения би трябвало да е не по-ниска от 180% от междинната заплата за страната.

Окончателно депутатите одобриха измененията в Закона за висшето обучение, свързани с нарастване на заплатите на преподавателите, импортирани от ГЕРБ-СДС.

Всяка година Министерският съвет би трябвало да възнамерява в бюджета пари, които да обезпечават постигане на междинна брутна работна заплата за университетския състав в държавните вузове не по-малка от 180 % от междинната брутна работна заплата за последните 12 месеца.

Минималната работна заплата за асистентите в държавните университети се предлага да не бъде по-ниска от 125% от междинната брутна заплата в страната за последните 12 месеца.

Същевременно с това, стипендиите за докторантите ще бъдат избрани на равнище не по-ниско от 125% от междинната брутна заплата, до момента в който за преподавателите се планува най-малко 170% от същата стойност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР