Таксите на летище София няма да се вдигат. При част

...
Коментари Харесай

Таксите на летище София няма да се вдигат

Таксите на летище София няма да се подвигат. При част от тях ще има и корекции надолу, като се вкарва и диференциране на таксите на двата терминала.

Това излиза наяве от окончателното решение на Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " (ГД ГВА), към министерството на превоза. Администрацията мисли по тематиката половин година, колкото е и оптималният период, който й дава Законът за гражданското въздухоплаване - 4 месеца с опция за 2 месеца удължение от момента на жалбите против решението на летище София за повдигането им, т.е. от 13 ноември 2020 година

Досега самолетните компании летяха на цени на база краткотрайно решение, което дефинира равнищата да са като миналогодишните. Проточването на окончателното решение даде опция казусът да се реши след изборите, като в това време на летището влезе концесионерът - фондът Meridiam, който пък получи бонус да не заплаща на страната концесионни такси първите 10 години, а чак в края на интервала.
Проблемът с таксите
Решението за нарастването беше подписано от досегашния изпълнителен шеф Владимир Рапонджиев на 30 октомври 2020 година С него той заяви на самолетните компании, кацащи на столичната аерогара, че такса пасажер се усилва с 60.3%, такса сигурност с 94.6%, такса звук с 59% и така нататък Това беше чудноват ход поради рецесията, в която се намира авиацията.

Обясненията за решението бяха две. Помощ към концесионера, който беше определен с обещанието да не подвига таксите 10 години, като страната направи това вместо него, само че фондът се разграничи от действието. И второ - непроменени разноски от страна на държавното летище за заплати да вземем за пример, които то се пробва да компенсира по най-лесния вероятен метод, като вдигне таксите към самолетните компании.

Последваха тъжби от тритe най-големи ползватели на аерогарата пред ГВА - Wizz Air, Ryanair и " България ер ", като от ирландската самолетна компания даже оповестиха, че това може да ги принуди да преразгледат полетите си от София като дестинации и честоти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР