Таксите на 4476 студенти, които през следващата учебна година ще

...
Таксите на 4476 студенти, които през следващата учебна година ще
Коментари Харесай

Държавата ще поеме таксите на около 4500 студенти

Таксите на 4476 студенти, които през идната образователна година ще са първи курс в предпазени специалности и професионални посоки, ще бъдат поети от държавния бюджет. Общо местата за първокурсници в държавните висши учебни заведения за тази година са 43 000, а за 33 600 от тях ще се заплаща дотация от страната.

С признатите неотдавна промени в Закона за висшето обучение беше регламентирано страната да заплаща освен прехрана за образование на студенти от предпочитани посоки и предпазени специалности в държавните университети, само че и семестриалните такси. Целта е да се усили ползата на кандидат-студентите към това образование, макар че за някои от тях семестриалните такси са от най-ниските и все пак претендентите за тях не са доста.

Защитените специалности и професионални посоки, за които това ще се случи през идната образователна година, би трябвало да бъдат признати от Министерския съвет. Постановлението за определянето им сега е пуснато за публично разискване. В него като предпазени и предпочитани специалности и направление са избрани " Математика ", " Физически науки ", " Химически науки ", " Химични технологии ", " Енергетика ", " Материали и материалознание ", " Религия и теология ", " Педагогика на образованието по ". Сред предпазените специалности са бутикови филологии като " Иранистика ", " Индология ", " Новогръцка лингвистика ", " Румънска лингвистика ", " Унгарска лингвистика ", както и " Хербаистика " и " Хидроинженерство ".

За заплащането на таксите на бъдещите първокурсници в тези специалности се планува да бъдат обезпечени 2.6 млн. лв. от държавния бюджет. Половината от сумата, която покрива таксите за първия учебен срок, ще бъде от бюджета на просветителното министерство за тази година. Другата половина ще бъде включена в бюджета за 2021 година като част от парите за държавните висши учебни заведения, в които се образоват тези студенти.

Най-големи суми се чака да получат Софийският университет " Св. Климент Охридски " (258 420 лв. през тази година), Пловдивският университет " Паисий Хилендарски " (228 610 лв. за тази година) и Югозападният университет " Неофит Рилски " (110 690 лв. за тази година).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР