Такситата да могат да се движат по бус лентите, настояват

...
Такситата да могат да се движат по бус лентите, настояват
Коментари Харесай

Такситата искат да използват бус лентите по пътните артерии

Такситата да могат да се движат по бус лентите, упорстват от „ Съюз Такси “. За да стане това са нужни промени в Закона за придвижване по пътищата. В момента таксиметровите коли нямат право да се движат по бус лентите, предопределени за градския превоз. Но и таксиметровият транспорт е приет за публичен транспорт.

Според браншовата организация, в случай че такситата бъдат позволени до бус лентите, няма да бъде затруднено придвижването на градския превоз, само че ще бъде облекчено придвижването на колите в останалите ленти от пътя и по този начин напредването в огромните градове ще стане по-бързо. В множеството страни от Европейски Съюз такситата може да употребяват бус лентите и от сектора упорстват тази процедура да бъде въведена и в България.

Другата смяна, за която упорстват от сектора, е да бъде нараснала санкцията за паркиране на автомобил на стоянка на такси. Предлагат санкцията да стане 200 лева, каквато е и за паркиране на инвалидно място, тъй че да възпира водачите да оставят колите си тук-там за таксита.

Изискването таксиметровите коли да бъдат жълти може да отпадне откакто бъдат признати законодателни промени срещи противозаконните транспорти. За незабавни промени в Закона за автомобилните транспорти и Наказателния кодекс, с които да бъде комплициран завършек на нерегламентираните транспорти упорстват от „ Съюз Такси “ в позиция, изпратена до Народното събрание и Министерство на превоза и известията. От браншовата организация предизвестяват, че са подготвени на митинги, в случай че не бъдат признати законодателните им оферти.

Относно наложителния жълт цвят на такситата, той би трябвало да остане до приемане на измененията в Закона за автомобилните транспорти, ориентирани против нерегламентираните транспорти, които сега се правят основно от коли с нежълт цвят, показват от сектора.

И сега е неразрешено да бъдат осъществявани таксиметрови, автобусни и товарни транспорти без позволение или лиценз за съответната активност. Но текстовете в законите не са задоволително ефикасни и към момента доста хора правят незаконни транспорти. Идеята е да бъдат направени промени в Наказателния кодекс, тъй че глобите да станат по-ефективни и хората да се откажат от незаконната активност. В момента в Наказателния кодекс е записано, че „ който без позволение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз, прави по занимание публичен транспорт на пасажери, се санкционира с отнемане от независимост от една до три години “. Но понятието „ занимание “ се съдържа единствено в Закона за броене на популацията, жилищния фонд и земеделските стопанства в Република България от 2001 година, и там “занятието ” е несъмнено като трудовата активност на обещано лице, която му обезпечава заплата или различен приход. Затова от „ Съюз Такси “ оферират термина „ по занимание “ да отпадне, с цел да се носи наказателна отговорност от водачите. И оферират нови текстове в член 234г от Наказателния кодекс, с цел да стане той ефикасен „ намордник “ на нерегламентираните транспорти.

В първичния текст е имало концепция да бъдат иззети колите, с които се правят противозаконни транспорти на пасажери или товари. Но „ като изхождаме от полемиката, която се разгоря по отношение на конфискацията на моторни транспортни средства на водачи, използвали алкохол или опиати, ние се отказахме от сходна конфискация на коли, с които са осъществени нерегламентирани транспорти “, показват от „ Съюз Такси “.

От браншовата организация слагат и въпроса за годините, до които един автомобил може да бъде употребен като такси. Според тях, настоящето ограничаване, такситата да са до 15 години, е положително и би трябвало да остане поради стареенето на материалите. В момента в наредбата за таксиметровите транспорти няма условие какъв брой огромни да бъдат такситата, само че има условие употребяваните за таксиметрови транспорти коли да бъдат минимум с четири порти и да имат закрит багажник.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР