Таксин Шинаватра се връща в Тайланд след дългогодишно изгнание

...
Бившият тайландски министър-председател Таксин Шинаватра се връща в Тайланд след
Коментари Харесай

Бившият тайландски министър-председател Таксин Шинаватра се връща в Тайланд след близо 17 години в изгнание.

Таксин се качи на частен самолет в Сингапур и беше на път за летище Don Mueang в Банкок, публикува във Facebook във вторник сестра му Йинглук Шинаватра, също бивш министър-председател.

Таксин, който натрупа богатството си в телекомуникационния бизнес, се очаква да пристигне в Банкок около 9 сутринта (02:00 GMT) местно време. Привърженици, облечени в червено, започнаха да се събират на летището рано във вторник, за да го приветстват у дома.

Магнатът дойде на власт през 2001 г. на популистка платформа, която се хареса на селските тайландци. Пет години по-късно той беше върнат съкрушително, но през септември 2006 г., когато Таксин беше в Ню Йорк и се готвеше да говори пред ООН, военните завзеха властта.

С Таксин в изгнание Тайланд беше потопен в политически смут, като привържениците на Таксин и съперничещите му поддръжници на властта излязоха на улицата.

Оттогава страната премина през цикъл от избори и преврати, с десетки убити при кървави репресии на уличните протести.

Pheu Thai, последното въплъщение на партията на Таксин, стана втори на изборите, проведени през май.

След като прогресивното Движение напред не успя да състави правителство, тъй като назначените от военни сенатори в горната камара отказаха да го подкрепят, Pheu Thai събра група от партии, включително тези, подкрепяни от военните.

По-късно във вторник ще се проведе гласуване, което може да доведе до това Срета Тависин от партията, имотен магнат, да стане министър-председател.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР