Таксиметрови шофьори се събраха на протест пред Столична община днес.

...
Таксиметрови шофьори се събраха на протест пред Столична община днес.
Коментари Харесай

Таксиметрови шофьори искат лев на километър в София

Таксиметрови водачи се събраха на митинг пред Столична община през днешния ден. Те упорстват да се вкара минимална цена за транспорт на пасажери. Исканията им са тя да бъде 1 лев на километър денем и 1,14 през нощта. Сега приблизително плащаме надлежно 0,79 лева и 0,90 лева стотинки.

 Таксиджии желаят минимална цена за транспорт на пасажери
Таксиджии желаят минимална цена за транспорт на пасажери

Тя би трябвало да бъде 1 лев на километър денем и 1,14 през нощта

Сегашните цени са прекомерно ниски по мнението на Спас Атанасов от Камарата на таксиметрови водачи и превозвачи. " Фирмите, с цел да завоюват, оферират по-ниска цена, тази цена е под себестойност и таксито и колата са на загуба ", съобщи той.

Таксиджиите стачкуват, че четири години " никой не благоволи " да одобри минимална цена за транспорт.

Таксиметровите водачи считат, че кметът на София, Йорданка Фандъкова е направила закононарушение, тъй като не е открита минимална цена на километър. " Това е представител на страната, на държавната институция. И тя сподели, че нямало да извърши закона ", изрече на мегафона протестиращ.

Той се обърна към сътрудниците си с " всички вие платихте 850 лева за това да имате право да работите в столична община ". Сметката им била безподобна, настояват протестиращи.

Според таксиметровите водачи изискванията, в които работят са рабски. " Ненормалното е ние да сме плебеи. Искаме да работим обикновено в хубава работна среда. Искаме да имаме право на отмора и на отпуска ", съобщи протестиращ.

Таксиметровите водачи се оплакват още, че през декември би трябвало да вадят разрешителни за идната година и заплащат 850 лева патентен налог . Така се основава недостиг на коли сред 15 и 20% през празничния месец.

 В столичния общински съвет недоволстват от цени на вода, билетчета и таксита
В столичния общински съвет недоволстват от цени на вода, билетчета и таксита

Искането за повишение на цената на такситата в София е голословно

Експертен разбор за установяване на оптималната и минималната цена е поръчан от Столичния общински съвет. " Не можем просто да се доверим на някакви изказвания, че тази или онази цена е обективна - това би трябвало да бъде направено със съответната финансова аргументация от експерти ", изясни Емен Герджиков, ръководител на Столичен общински съвет.

В края на януари би трябвало да бъде взето решение дали ще се вкара минимална цена за такситата и ще се промени ли оптималната цена в София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР