Таксата ще се прилага в стандартния размер за банката, а

...
Таксата ще се прилага в стандартния размер за банката, а
Коментари Харесай

Нова такса за теглене на пенсия

Таксата ще се ползва в общоприетия размер за банката, а точно 0.15% от изтеглената сума, само че не по малко от 0.30 лв.. Промените влизат в действие от 1 януари 2022 година. Така всички пенсионери, които получават превод на пенсията си от Национален осигурителен институт по разплащателна сметка в Банка ДСК, ще бъдат таксувани от началото на идната година, съобщи настоящо.ком.

Това значи, че когато пенсионерите теглят сума от 100 лв., таксата ще бъде в размер на 30 стотинки, защото 0.15% от тази стойност възлиза на 15 стотинки, което е под минималния предел заложен от банката. При изтегляне на сума от 200 лв., таксата съответствува с минималния предел, тъй че разходът за пенсионерите ще бъде 0.30 лв.. При изтегляне на сума от 400 лв., таксата ще бъде 60 стотинки.

Средният размер на пенсията в България възлиза на 509.86 лв., сочат данните на Националния застрахователен институт към края на първото полугодие.

Според уведомлението на Банка ДСК, таксата се ползва при изтегляне на сума от банкомат на банката. Тегленето на пари от банкомати на други банки се таксува по 0.20% от сумата, само че не по-малко от 1.50 лв., сочат настоящите цени на институцията.

Всички клиенти, които не са съгласни с измененията ще могат да се откажат предварително от подписания контракт.

„ Настоящото има темперамент на авансово съобщение за клиенти физически лица в сходство с условията на член 62, алинея 1 от ЗПУПС. В случай, че не приемате осъществяваните промени, имате право да се откажете документално от подписания контракт преди датата на влизане в действие на измененията без да дължите обезщетение или наказателна клауза за това. Банката смята, че клиентът е приел измененията, в случай че не я е уведомил за противоположното преди 01.01.2022 година ”, написа в уведомлението.

Банка ДСК показва, че за клиентите с превод на пенсия по разплащателна сметка, има опция да се възползват от преференциалните условия на пакет с месечна такса от 2.90 лв., които включва 3 броя безвъзмездни тегления на банкомат на банката и други спомагателни екстри.

„ Използваме случая да напомним, че при заплащане с банкова карта на ПОС при търговци, не се дължи такса ”, написа в уведомлението.

Някои банки към момента оферират гратис изтегляне от банкомат за сметки, предопределени за приемане на пенсии, като тези сметки вървят без такса за обслужване. В други случаи, се ползват такси за обслужване, само че тегленето от банкомат на банката е гратис.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР