Таксата поддръжка скочи с 500 евро за 2 години за

...
Таксата поддръжка скочи с 500 евро за 2 години за
Коментари Харесай

Напомпаха с 500 евро такса чистач

Таксата поддръжка скочи с 500 евро за 2 години за ваканционните парцели по морето и сега е една от главните аргументи за стопиране на покупко-продажбите, описаха брокери пред „ Телеграф “. В момента цената за чистач и защита е или твърда и стига до 650 евро годишно, или варира сред 7 и 15 евро за квадрат. „ Има хора, които се отхвърлят от договорка с парцел поради таксата поддръжка “, заяви за „ Телеграф “ ръководителят на Националното съдружие „ Недвижими парцели “ Добромир Ганев. Той изясни, че повишаването на цената е поради инфлационните процеси.

Скокът на таксата поддръжка по отношение на 2021 година е повече от рекорден, разясниха сътрудници. Тогава тя тръгваше от 3 евро за квадрат. Имаше и парцели с твърда такса, и то в левове, като измежду офертите имаше жилища в Созопол с аспект към морето с по 220 лева годишно. В момента в курорта таксата поддръжка върви към 12 евро за квадрат, а закрепената е към 600 евро за година.

„ Има хора, които целеустремено избират парцел без високи такси за ръководство, без спомагателни придобивки – басейни, питейни заведения и така нататък “, разяснява Добромир Ганев. По думите му въпреки всичко има и клиенти, които търсят басейни, фитнеси, салони, места за отдих и са подготвени да заплащат и такса поддръжка.

Според Ганев има избрани комплекси, които имат проблем със събирането на таксите, както и с качеството на услугите. „ Надявам се, че те вървят към изчистване “, добави той. В някои нови кооперации няма такса поддръжка, само че няма и чистач, който да се грижи за общите елементи. Затова притежателите на жилища се редуват в почистването, описаха имотни специалисти. Брокерите допълниха, че има и комплекси с такса поддръжка, само че без асансьор.

Оферти

На тезгяха сега са необзаведени жилища в нов комплекс в Равда. Таксата поддръжка там е 10 евро за квадрат на година. В Поморие таксата е към 7 евро за квадрат, в Несебър е 8 евро. В Созопол и в Слънчев бряг таксата за поддръжка е 11,5 евро за квадрат до 13-15 евро за квадрат. Така, в случай че си купите студио от 50 квадрата в Слънчев бряг в комплекс с басейн и защита, всяка година ще дължите по 650 евро. В някои от новостроящите комплекси във Варна има твърда такса поддръжка за всички жилища, без значение от тяхната величина. Налогът за година е 500 евро. В Слънчев бряг има доста студиа с по 580 евро до 600 евро годишно закрепена такса поддръжка, и то за здания без асансьор. Това отблъсква евентуалните купувачи, а с цел да привлекат клиенти, въпреки всичко брокерите поставят етикети на обявите „ топпредложение “ или „ гореща цена “. За 37 000 евро може да се купи апартамент от 49 квадрата, който е обзаведен, само че в постройката няма асансьор. Въпреки че ще би трябвало да се катерите по стълбите, всяка година ще би трябвало да плащате за разчистване на общите елементи и поддръжка на басейна през лятото – 580 евро.

Тъй като таксата поддръжка е забележителна пречка в продажбата на парцелите по морето, някои притежатели са я свалили, а други въобще са я премахнали.

Въпреки това дали ще има такава такса или не, зависи от плана на постройката. В момента може да купите апартамент в Свети Влас и да плащате 100 евро за цялата година, вместо 6 пъти повече, разясниха брокери. Въпреки това сходни парцели не разполагат с басейн и са на партерен етаж, без прекрасен аспект. Обикновено парцелите с по-ниска такса поддръжка се продават незабавно от притежателите си. Много от брокерите в южните курорти оферират и парцели без такса поддръжка. В Созопол организация за недвижими парцели предлага няколко жилището с аспект към морето за по 100 000 евро без такса поддръжка.

Възможно е да има интерес от купувачи от Полша за парцели по нашето Черноморие, разясниха брокери от Варна и Бургас. „ Като туристи по морето доста са се нараснали поляците. Дали ще имат интерес към парцели, не се знае – към момента няма наклонност “, изясни ръководителят на сдружението „ Недвижими парцели “ Добромир Ганев пред „ Телеграф “. По думите му сега пазарът се движи главно от българи, украинци и руснаци. Българите след ковида са изключително дейни по Черноморието, посочи Ганев. И посочи, че този пазар е надолу сега. Единствено има растеж в Разлог, Банско и Добринище от 4 %. Всички други общини са със спадове за полугодието.

Сравняваме с 2022 година, когато на всички места имаше растежи, само че по отношение на годините преди – отново има нарастване на покупко-продажбите, сподели още специалистът. В Несебър да вземем за пример за полугодието са регистрирани 3759 покупко-продажби. Миналата година за първите 6 месеца са били 4353, което е с 14% по-малко по отношение на предходната година. Сравнено с 2020 година в този момент имаме с 200% повече покупко-продажби.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР